Fenomeen van Raynaud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Fenomeen van Raynaud
Verschillende fases van het syndroom van Raynaud
Coderingen
ICD-10 I73.0
ICD-9 443.0
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het fenomeen van Raynaud is een situatie waarbij de bloedstroom naar ledematen (extremiteiten) zoals de handen en voeten in aanvallen vermindert (een vaatspasme). Dit komt doordat de spiertjes in de wand van de kleine slagaders tijdelijk verkrampen, waardoor de kleine slagaders vernauwen en aanvoer van bloed naar bijvoorbeeld de vingers afneemt. Hierbij worden de vingers eerst wit, dan blauw (cyanotisch) en ten slotte (bij opwarmen) rood. In de volksmond wordt ook wel gesproken van dode vingers. Dit fenomeen kan optreden bij plotselinge kou, maar ook weleens zonder duidelijke oorzaak. Deze aandoening is door Maurice Raynaud (1834-1881) in 1862 voor het eerst beschreven.

Als de klachten het gevolg zijn van een onderliggend probleem spreekt men van het fenomeen van Raynaud/secundaire raynaud; is er geen andere oorzaak voor te vinden dan noemt men het de ziekte van Raynaud/primaire raynaud. Roken verhoogt de kans op een aanval. Het fenomeen van Raynaud kan een verschijnsel zijn bij andere aandoeningen zoals Sclerodermie, Arteriosclerose, Vasculitis, Reumatoïde artritis of het Syndroom van Sjögren.[1] Het kan ook optreden bij arbeiders die zeer langdurig met trillende gereedschappen hebben gewerkt (bijvoorbeeld drilboren). Ook het gebruik van orale anticonceptie kan dit fenomeen bij vrouwen veroorzaken.

Nifedipine, Amlodipine, Sildenafil (Viagra), Ketanserine, Isosorbidedinitraat en selectieve alfa1-blokkers kunnen gebruikt worden bij de behandeling.[2] De effectiviteit van de medicijnen wisselt per persoon en is niet eenduidig.

N.B. Raynaud is niet hetzelfde als wintertenen of winterhanden, ook perniones genoemd.

Zie de categorie Raynaud's phenomenon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Syndroom van Raynaud. gezondheidsplein.nl (21 mei 2019). Geraadpleegd op 8 augustus 2019.
  2. Raynaud fenomeen - Huidziekten.nl.