Ferdinand Anton Franz Karsch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ferdinand Anton Franz Karsch
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Ferdinand Anton Franz Karsch
Geboren 2 september 1853
Overleden 20 december 1936
Geboorteland Vlag van Duitsland Duitsland
Standaardafkorting Karsch
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ferdinand Anton Franz Karsch, ook wel Karsch-Haack (2 september 1853, Münster - 20 december 1936, Berlijn) was een Duitse arachnoloog, entomoloog en antropoloog.

Karsch was de zoon van een arts, hij werd opgeleid aan de Friedrich-Wilhelms-Universität in Berlijn en publiceerde een proefschrift over galmuggen in 1877. Van 1878 tot 1921 bekleedde hij de functie van conservator van het Museum für Naturkunde Berlijn. Tussen 1873 en 1893 publiceerde hij een catalogus van de spinnen van Westfalen, hij publiceerde ook talrijke artikelen over de exemplaren die het museum ontvangen had van diverse ontdekkingsreizigers en natuuronderzoekers die werkten in Afrika, China, Japan en Australië, enz.

Naast zijn zoölogische activiteiten publiceerde hij vele werken over seksualiteit en met name homoseksualiteit, zowel in het dierenrijk als bij 'primitieve' volkeren, waaronder Das Leben der gleichgeschlechtliche Kulturvölker - Ostasiaten: Chinesen, Japans, Korea in 1906 over homoseksualiteit in oosterse samenlevingen en in 1911 publiceerde hij Das Leben der gleichgeschlechtliche Naturvölker. Karsch leefde in het latere leven zelf openlijk homoseksueel in Berlijn. De opkomst van Hitler en de nazionderdrukking van homoseksualiteit leidde tot beschadiging van zijn reputatie.

Een aantal spinnensoorten en genera beschreven door Karsch[bewerken]