Ferdinand van Bourbon-Sicilië (1869-1960)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ferdinand van Bourbon-Sicilië

Ferdinand Pius Maria van Bourbon-Sicilië (Rome, 25 juli 1869 - Lindau, 7 januari 1960) was een prins uit het huis der Beide Siciliën.

Hij was de oudste zoon van Alfons van Bourbon-Sicilië en Maria Antonia en een kleinzoon van koning Ferdinand II der Beide Siciliën.

Hij werd na de dood van zijn vader het hoofd van zijn huis en officiële pretendent op de troon van het koninkrijk der Beide Siciliën. Hij kreeg daarmee ook de titel van hertog van Calabrië die traditioneel door de troonopvolger werd gedragen.

Hij trad op 31 mei 1897 in het huwelijk met Maria Ludovika van Beieren, de tweede dochter van de Beierse koning Lodewijk III en diens vrouw Maria Theresia Henriëtte van Oostenrijk-Este. Het paar kreeg de volgende kinderen:[1]

Na zijn overlijden ontstond een betwisting omtrent wie het hoofd van de familie Bourbon-Sicilië was. De twee personen die dit claimden waren zijn neef Alfons Maria van Bourbon (zoon van zijn broer Karel Maria) en zijn broer Reinier van Bourbon-Sicilië. De betwisting bestaat vandaag de dag nog steeds tussen de nakomelingen van Alfons Maria (Spaanse tak) en Reinier (Italiaanse tak).