Ferdinand van Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Ferdinand van Portugal (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Ferdinand van Portugal.
Ferdinand van Portugal
1402-1443
Illustratie in Acta Sanctorum Junii, 1695
Illustratie in Acta Sanctorum Junii, 1695
Infante van Portugal
Periode 1402-1443
Vader Johan I van Portugal
Moeder Filippa van Lancaster
Coat of Arms of Prince Ferdinand of Aviz.svg
Wapen van Ferdinand

De zalige Ferdinand (Santarém, 29 september 1402Fez, 5 juni 1443) was een zoon van koning Johan I van Portugal en van koningin Filippa. Ferdinand was een godsvrezend man en werd kloosterling en generaal van de militaire orde van Aviz. Samen met zijn broer Hendrik de Zeevaarder leidde hij in die functie een expeditie tegen de Moren in Noord-Afrika, maar de Portugezen werden in Tanger verslagen. Terwijl Hendrik kon ontsnappen, werd Ferdinand gevangengenomen en mishandeld en gemarteld. Zijn broer koning Eduard weigerde evenwel om hem vrij te kopen en zelf wilde hij ook niet uitgewisseld worden tegen de stad Ceuta die de sultan voor zijn vrijlating verlangde, zodat Ferdinand nog 5 jaar in gevangenschap bleef, vooraleer hij omkwam.

Verering en zaligverklaring[bewerken]

Dankzij een verdrag met de koning van Fez kwam het stoffelijk overschot van de Infante, dat zich intussen in die stad bevond, in de handen van de Portugezen. Zij brachten het lichaam plechtig over naar het klooster van Batalha, waar Ferdinand tot op heden naast zijn ouders en broers rust, in de Stichterskapel.

In 1470 werd Ferdinand zalig verklaard. Zijn feestdag is op 5 juni. De bollandisten namen hem op in de lijst van Portugese zaligen.