Fernand Jacquet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Fernand Maximillian Leon Jacquet (Petite-Chapelle, 2 november 1888 - Beaumont, 12 oktober 1947) was een Belgische Eerste Wereldoorlog luchtaas. Hij was de eerste Belg die de status van luchtaas behaalde en de eerste Belg die een vijandelijk vliegtuig neerschoot.

Jacquet was zoon van een rijke landeigenaar. Na zijn studie aan het Athenaeum van Chimay meldt hij zich in oktober 1907 aan bij de Koninklijke Militaire School. De eerste jaren doet hij dienst als tweede luitenant bij de infanterie. In 1912 neemt hij vlieglessen bij de burgervliegschool in Sint-Job-in-'t-Goor en ontvangt zijn brevet op 25 februari 1913. Op 30 augustus van datzelfde jaar behaalt hij ook zijn militair brevet te Brasschaat. Hij maakt zijn debuut in het 2e escadrille te Belgrade. Dit escadrille moest zich terugtrekken naar Buc, vanwaar Jacquet naar Antwerpen vloog om verkenningsvluchten aldaar uit te voeren. In 1915 wordt hij overgeplaatst naar het 1e escadrille de chasse te Koksijde. Daar plaats hij, geïnspireerd door Roland Garros, een machinegeweer op zijn Farman. Tot dan toe waren deze vliegtuigen louter als observatievliegtuigen in gebruik.

Op 17 april 1915 claimt hij zijn eerste overwinning. Hij haalt een Duitse Aviatik C neer boven Beerst en wordt hij gepromoveerd tot kapitein. In december 1916 wordt hij commandant van het 1e escadrille en op 1 februari 1917 kan hij zichzelf de eerste aas van België noemen. Koning Albert geeft blijk van veel vertrouwen in Fernand Jacquet als hij, op 18 maart 1917, bij hem in het vliegtuig stapt om boven het front het vliegen. Zij werden geëscorteerd door het volledige eskader. In december 1917 wordt Fernand Jacquet opnieuw gepromoveerd, ditmaal tot Kapitein-commandant. In maart 1918 krijgt hij, op verzoek van Koning Albert, het bevel over de Group de Chasse, ook wel bekend als Groupe Jacquet. Een nieuw jacht-eskader, die bestond uit verschillende escadrilles (het 9e, 10e en 11e). Op 6 november behaalt hij zijn zevende en laatste overwinning ten oosten van Gent.

Na de oorlog neemt Jacquet ontslag uit het leger. Hij start een vliegbouwer ACAZ in Zeebrugge en maakt deel uit van de directie van 1923 tot 1926. Tevens richt hij een vliegschool SEGA te Gosselies op. Deze vliegschool wordt één van de vijf officiële vliegscholen van de Belgische Luchtmacht. Met de komst van het Britse Fairey Aviation in Gosselies in 1931, krijgt hij de aanstelling van commercieel directeur bij deze vliegtuigfabriek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat hij in het Belgisch verzet om onder andere geallieerde vliegers uit het land te smokkelen, maar wordt in 1942 opgepakt door de Duitse bezetter. Hij overlijdt twee jaar na het einde van de oorlog op 58-jarige leeftijd.

Eervolle onderscheidingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]