Fernando Mondego

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fernando Mondego (in het Frans Fernand) is een figuur in de roman De Graaf van Monte Cristo (1844) van Alexandre Dumas.

Fernando is de zoon van een van de broers van de vader van Mercedes. Hij is derhalve haar volle neef en tot over zijn oren verliefd op Mercedes. Fernando is soldaat en heeft volgens Mercedes geen toekomst. Hoewel Fernando haar gouden bergen belooft, wil zij niets van hem weten. Fernando gaat weg en komt Danglars tegen in een prieel waar hij met Gaspard Caderousse zit te drinken. Gedrieën spreken zij over het geluk van Dantès. Fernando wil Mercedes en Danglars heeft een plan. Door een valse beschuldiging wordt Dantès opgesloten en aldus van Mercedes gescheiden.

Fernando heeft tijdens de eerste veldtocht onder het bevel van maarschalk de Bourmont gediend. Als trouwe soldaat is Fernando in dienst gekomen van Ali Pasja doch heeft hem verraden voor een aanzienlijke som geld. Vervolgens heeft hij zijn dochter Haydée en zijn vrouw Vasiliki als slavinnen verkocht. Fernando is uiteindelijk generaal geworden. Na zijn dienstperiode is hij Pair van Frankrijk geworden.

Monte Cristo komt achter het geheim van Fernando en geeft Danglars opdracht het geheim nader uit te zoeken. In de eerste Kamer is het nieuws als een bom ingeslagen. Fernando wordt uitgenodigd zijn verhaal te doen en pleit onschuldig te zijn. Echter, de getuigenis van Haydée wordt hem noodlottig en hij verlaat de Kamer. Fernando verneemt later van zijn zoon, Albert burggraaf de Morcerf dat hij Monte Cristo heeft uitgedaagd. Graaf de Morcerf hoopt dat Albert Monte Cristo heeft gedood. Albert laat door zijn kamerdienaar aan zijn vader weten dat Monte Cristo niet dood is.

Fernando gaat vervolgens naar Monte Cristo toe en treft hem daar in zijn woning aan de Champs-Elysées. Fernando hoopt dat Monte Cristo zijn excuses heeft aangeboden voor het onteren van de naam De Morcerf. Als Fernando hoort dat het Albert is die zijn excuses heeft aangeboden, daagt Fernando Monte Cristo uit voor een duel. Fernando merkt op dat zij geen getuigen nodig hebben. Monte Cristo, gevat als hij is, repliceert door te zeggen dat dat waar is nu zij elkaar toch zeer wel kennen. Fernando is verbaasd over deze opmerking. Als Monte Cristo Fernando vervolgens uitdaagt eens goed na te denken wie Monte Cristo nu is en Fernando er niet uitkomt, kleedt Monte Cristo zich om tot zeeman. Pas dan beseft Fernando wie Monte Cristo werkelijk is en vlucht hij het huis uit.

Thuis aangekomen ziet hij dat Albert en Mercedes alles hebben achtergelaten en hem aldus verlaten. Fernando, gekrenkt in zijn trots, doorzien en ontmaskerd, pleegt uiteindelijk zelfmoord.

Stamboom[bewerken]

Louis Dantès
 
 
 
Ali Pasja
 
Vasiliki
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rode streep: Personen waarop de wraak is gericht
 
Gele streep: Overige vijanden, slechteriken
 
Groene streep: Vrienden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Edmond Dantès, hoofdpersoon←misschien seksuele relatie, later getrouwd→Haydée
 
 
 
 
 
 
Marquis de St-Méran
 
Marquise de St-Méran
 
Noirtier de Villefort
 
 
 
Pierre Morrel
 
 
 
 
 
↑verbroken verloving↓
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fernando Mondego
 
Mercedes
 
Baron Danglars
 
Hermine Danglars
 
Flavien de Quesnel
 
Renée de Saint-Méran
 
 
Gérard de Villefort
 
Héloïse
 
 
 
Gaspard Caderousse
 
La Carconte
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert←verbroken verloving→Eugénie←verbroken verloving→Benedetto
Andrea
 
Franz d'Épinay←verbroken verloving→Valentine
 
Maximilien Morrel
 
Édouard
 
Julie
 
Emmanuel Herbault