Ferruccio Furlanetto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ferruccio Furlanetto
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 16 mei 1949
Werk
Jaren actief 1979
Genre(s) Klassiek
Instrument(en) stem (bas)
Label(s) Erato, Deutsche Grammophon, Sony
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ferruccio Furlanetto (Sacile, 16 mei 1949) is een Italiaanse bas.

Biografie[bewerken]

Ferruccio Furlanetto is een van de hedendaagse Italiaanse bassen die op internationaal niveau werkt, voornamelijk in Italië (het Teatro alla Scala) en op het Amerikaanse continent. Dankzij zijn gaven wat stem en interpretatie betreft, reikt zijn repertoire van werken uit de late barok tot betrekkelijk moderne werken, met zowel bas-bariton-partijen (beroemd is zijn uitvoering van Le Nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart) als basso-profondo-rollen (Filippo II in "Don Carlos" van Giuseppe Verdi).

Hoewel hij zich aanvankelijk wijdde aan de studie van de klassieke filologie en natuurwetenschappen, besloot hij op de leeftijd van 22 jaren zich te wijden aan de muziekstudie[1]. Na zijn eerste debuten in Trieste, Lonigo en New Orleans, kwam hij bij het Teatro alla Scala in 1979, waar hij debuteerde in Macbeth van Giuseppe Verdi onder leiding van Claudio Abbado[2]. Vervolgens heeft hij andere Verdi-partijen uitgevoerd, zoals Jacopo Fiesco in Simon Boccanegra, Filippo II en de Grande Inquisitore in Don Carlos en Zaccaria in Nabucco. Hij heeft ook gezongen: Modest Moessorgski's Boris Godoenov, Richard Strauss' Elektra en Charles Gounods Faust. Het voor hem meest karakteristieke repertoire is echter dat van Wolfgang Amadeus Mozart, waarvan hij onder meer heeft gezongen: Leporello in Don Giovanni, Figaro in Le Nozze di Figaro en Papageno in Die Zauberflöte.

Buiten het operarepertoire kunnen worden genoemd uitvoeringen van de baspartij in het Requiem van Verdi en in de Krönungsmesse van Mozart.

Hij heeft onder meer gewerkt met de dirigenten Herbert von Karajan, James Levine, Claudio Abbado en Riccardo Muti.

In 2001 werd hem de titel Kammersänger verleend door de Wiener Staatsoper[3]. Ook is hij honorair ambassadeur van de Verenigde Naties[3].

Repertoire[bewerken]

Noten[bewerken]

Portal.svg Portaal Klassieke muziek
  1. Zie www.bassnotes.net.
  2. Zie www.teatroallascala.org.
  3. a b Zie www.bassnotes.net.