Ferry I van Lotharingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ferry I van Lotharingen
1143-1206
Het zegel van hertog Ferry I van Lotharingen.
Het zegel van hertog Ferry I van Lotharingen.
Hertog van (Opper-)Lotharingen
Periode 1205-1206
Voorganger Simon II
Opvolger Ferry II
Vader Mattheus I van Lotharingen
Moeder Judith van Zwaben

Ferry I van Lotharingen ook Frederik I van Lotharingen genoemd (circa 1143 - 7 april 1206) was van 1205 tot aan zijn dood hertog van Opper-Lotharingen.

Levensloop[bewerken]

Hij was de tweede zoon van hertog Mattheus I van Lotharingen en Judith van Zwaben. In 1176 werd zijn oudere broer Simon II na de dood van zijn vader door de adel van Lotharingen tot hertog van Opper-Lotharingen aangeduid, hoewel zijn moeder liever Ferry als hertog van Opper-Lotharingen had gezien.

Nadat Simon II hertog van Opper-Lotharingen was geworden, schonk hij het graafschap Bitche aan Ferry I. Ferry was daar echter niet tevreden mee en begon een oorlog tegen zijn oudere broer, die drie jaar zou duren. Na de oorlog werd in 1179 het verdrag van Ribemont gesloten, waarbij Simon II het zuidelijke Franstalige deel van Lotharingen en Ferry I het noordelijke Duitstalige deel kreeg.

In 1205 deed Simon II troonsafstand, waarna hij zich terugtrok in een klooster. Simon II had de oudste zoon van Ferry I, Ferry II, tot troonopvolger benoemd, maar de adel van Lotharingen duidde Ferry I aan als hertog van Opper-Lotharingen. Ferry I was slechts een jaar in functie toen hij in 1206 overleed.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken]

Rond het jaar 1167 huwde hij met Ludmilla van Polen (1153-1223), een dochter van groothertog Mieszko III. Ze kregen volgende kinderen: