Festung Hohensalzburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Festung Hohensalzburg
Panorama vanuit het westen.
Locatie Salzburg, Oostenrijk
Coördinaten 47° 48′ NB, 13° 3′ OL
Algemeen
Eigenaar Republiek Oostenrijk
Gebouwd in 1077
Panorama vanuit het oosten.
Kaart
Festung Hohensalzburg (Oostenrijk)
Festung Hohensalzburg
Panorama met Salzburg op de voorgrond.

Festung Hohensalzburg is een volledig ommuurde stenen burcht die hoog boven de Oostenrijkse stad Salzburg uittorent, op de top van de Festungsberg. Het is met een lengte van 250 meter en een breedte van 150 meter een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Hohensalzburg werd gebouwd in opdracht van en eeuwenlang bewoond door de prins-aartsbisschoppen van Salzburg. Met de bouw werd begonnen in 1077. In 1462 werd de burcht versterkt met vier torens. De burcht werd nog diverse malen verder versterkt, maar sinds het midden van de zeventiende eeuw vonden geen grootschalige veranderingen meer plaats.

Hohensalzburg werd slechts één keer belegerd, tijdens de Duitse Boerenoorlog (1525-1526), en is mede daardoor in goede staat bewaard gebleven. Tijdens de napoleontische oorlogen vluchtte de laatste prins-aartsbisschop naar Wenen en werd de burcht zonder verzet prijsgegeven. In 1852 hief Frans Jozef I van Oostenrijk de status van vesting op en maakte er een kazerne van. Het kasteel heeft vooral een toeristische functie.

Bouwwerk, inrichting, blikvangers[bewerken | brontekst bewerken]

Festung Hohensalzburg heeft diverse vleugels, verdiepingen en torens. De luxe ingerichte woonruimten en slaapkamers van de prins-aartsbisschoppen zijn gelokaliseerd in de "Hoher Stock". Andere blikvangers zijn:

  • De Kruittoren (Krautturm), welke echter nooit voor kruitopslag heeft gediend, herbergt al eeuwenlang een groot orgel met meer dan 200 pijpen, de "Salzburg Bull" genaamd.
  • De uitbundig gedecoreerde "gouden hal" (een feestzaal) en een sobere kapel met een prachtige lichtinval, beide gebouwd van prins-aartsbisschop Leonhard van Keutschach (1495-1519).
  • De gouden kamer, iets later gebouwd dan de gouden hal, maar in dezelfde stijl, vol met plafond- en wandversieringen, wijnranken, bladeren en dieren uitbeeldend.
  • Een folterkamer, een zoutmagazijn. Diverse ruimten hebben een museumfunctie.
  • Een kabelbaan uit 1592, die waarschijnlijk de oudste ter wereld is. Ook pretendeert Hohensalzburg dat ze (hoewel geheel vernieuwd) het oudste spoorbaantje ter wereld naar boven hebben lopen.

Hohensalzburg gaat vooral ook prat op het uitzicht dat het biedt over de stad Salzburg.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur en bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hannah Brooks-Motl e.a.: 100 mooiste kastelen van de wereld. Rebo International, Lisse, 2010. ISBN 978-90-366-2606-4

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Festung Hohensalzburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.