Fetze Alsvanouds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kostuum van prof. Fetze Alvanouds in het museum bij het Instituut van Beeld en Geluid

Fetze Alsvanouds is een personage uit het kinderprogramma Het Klokhuis. Hij wordt gespeeld door Aart Staartjes. In het programma is Fetze Alsvanouds een professor die werkzaam is aan de Universiteit van Harderwijk. In werkelijkheid is deze universiteit al in 1811 opgeheven. Alsvanouds is een oudere, enigszins warrige man met dito kapsel. Hij schijnt niet gespecialiseerd te zijn aangezien hij over de meest uiteenlopende onderwerpen wat te vertellen heeft, maar eigenlijk heeft hij nergens verstand van.

Zijn vaste introductietekst in iedere sketch is "Goedenavond, beste ouders, beste opvoeders, mijn naam is professor doctor Fetze Alsvanouds van de universiteit van Harderwijk". De uitdrukking "van de Universiteit van Harderwijk zijn" werd vroeger weleens gebruikt om aan te geven dat iemands wetenschappelijke reputatie van twijfelachtige aard was.

In het programma J.J. De Bom voorheen De Kindervriend uit 1979 speelde Aart Staartjes een soortgelijk personage met de naam Werendfridus Jongerius.