Feytebuorren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Feytebuorren
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Feytebuorren
Feytebuorren
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 1′ NB, 5° 33′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Feytebuorren is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Een oude Nederlandse naam voor de plaats is Feiteburen, een andere oude naam is Feitebuorren.

Het ligt in het noordelijke verlengde van het dorpje Westhem. Feitelijk vormen de twee plaatsen één plaats maar verdeeld over twee kernen. Dat is al van oorsprong zo. Het is daarbij opvallend dat de kerk van het dorp dan juist in Feytebuorren staat en niet in Westhem, die is uitgegroeid tot het dorp van de twee kernen. Ondanks de kerk is Feytebuorren een buurt(schap) gebleven van Westhem.

Kerk[bewerken]

Bartolomeuskerk

De kerk, de Bartholomeüskerk is gewijd aan de heilige Bartolomeus. De uit kloostermoppen opgebouwde toren van deze kerk stamt uit de veertiende eeuw en vormt het oudste gedeelte van het gebouw. In de klokkenstoel van de toren hangen twee klokken. De oudste dateert uit 1353. Het randschrift van deze klok luidt: Bartolomeus dibaphus St. rex et immaculata mater Jesu. Ave Maria. (Bartolomeus, de met purper beklede, de heilige koning en de onbevlekte moeder van Jezus. Wees gegroet Maria.) Tevens vermeldt de klok de naam van pastoor Luidulfrus.[1] De jongste klok dateert uit 1639. De huidige eenvoudige zaalkerk is gebouwd in 1708 ter vervanging van de middeleeuwse kerk.