Fiber termination unit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FTU (onder) met een afdekplaat op de plaats waar de NTU kan komen (boven)

Een Fiber Termination Unit (FTU) is een in Nederland gangbare benaming voor een wandcontactdoos dat het Abonnee Overname Punt vormt tussen het glasvezelnetwerk van de netwerkprovider en het thuisnetwerk van de klant. De FTU is vergelijkbaar met het ISRA punt van het oude kopernetwerk voor traditionele telecommunicatie.

Toepassing[bewerken]

Om de glasvezelaansluiting te kunnen gebruiken, wordt op de FTU een NTU (Network Termination Unit) aangesloten. Een NTU is een modem dat de optische signalen omzet in elektrische signalen die nodig zijn voor de geleverde telecommunicatiediensten. De optische signalen worden bijvoorbeeld omgezet in een RF-signaal voor kabeltelevisie of een ethernet-signaal voor internettoegang.

Daarnaast scheidt de NTU de verschillende VLANs die gezamenlijk over één fysieke glasvezel gaan. Voor de verschillende VLANs zijn doorgaans aparte aansluitingen op NTU aangebracht. Zo kunnen bijvoorbeeld de signalen op aansluiting 1 (bijvoorbeeld de telefoon-aansluiting) voorrang krijgen op de signalen op aansluiting 2 (de internet-aansluiting).

Plaatsing[bewerken]

In Nederlandse huishoudens is de FTU terug te vinden nabij de aansluitingen voor telefoon en kabeltv, doorgaans in de meterkast of woonkamer. In het buitenland bevinden de FTU en NTU zich doorgaans in een afgesloten box (Optical Network Unit closure) aan de buitenmuur van een woning.

Gangbare modellen[bewerken]

Afbeelding Leverancier In gebruik bij
~ PacketFront (FXP-10), nu onderdeel van Genexis Reggefiber
Fiber termination unit.jpg Genexis (FXP-100) Reggefiber, CIF, Glasvezel Rotterdam
UFTU-S1S2-N1-1-NL38.jpg Tyco Electronics (UFTU-S1S2-N1-1-NL38)*[1] Reggefiber
FTU TK-01.jpg Twentse Kabel Fabriek (FTU-TK01)*[2] Reggefiber
Universe-100 Genexis (Universe-100)* HSLnet, BoekelNet
CIF FTU.png Attema B.V. (CIF FTU) CIF, Cogas, Glasvezel Harderwijk, Fryslan Ring

Rekam

Glasvezelaansluiting Rekam.jpg Tyco Electronics FTU Rekam, KT Waalre

'* uFTU: Open standaard, meerdere leveranciers