Fie Werkman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sophia Gerharda (Fie) Werkman (Groningen, 28 oktober 1915 - Groningen, 8 november 2002) was een Nederlandse kunstenaar.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Werkman was de jongste dochter van de drukker en kunstenaar Hendrik Werkman en diens eerste vrouw Jansje Cremer. In 1943 trouwde ze met Siep van den Berg, met wie ze vier kinderen kreeg. Het echtpaar scheidde en Van den Berg verhuisde in 1954 naar Amsterdam.

In de jaren 50 opende Werkman in haar woonhuis in Groningen een atelier voor kinderen. Als kunstenaar was ze autodidact, ze tekende, maar werd vooral bekend als collagekunstenaar. Ze ontwikkelde hiervoor een eigen techniek waarbij ze op stof tekende met lappen, die in drukinkt waren gedoopt. Hieruit knipte ze figuren en vormen, die zij weer aan elkaar naaide.[2] Zij werkte op de grens van de abstracte en de figuratieve kunst.

In de jaren 60 sloot Werkman zich aan bij de Groninger kunstenaarsgroep 'Groep Nu', waarvan onder anderen Henri de Wolf en Edu Waskowsky lid waren. In 1968 kreeg ze voor haar werk de Prijs van de stad Parijs tijdens een salon voor vrouwelijke beeldende kunstenaars. In 1987 publiceerde Werkman een boek over haar vader.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1979 Tekeningen. Groningen, eigen beheer
  • 1987 Herinneringen aan mijn vader Hendrik Nicolaas Werkman. Groningen: Egbert Forsten
  • 1996 Schetsen 1970-1990. Tekeningen 1996. Groningen: Egbert Forsten

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]