Fietsenstalling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fietsenstalling bij station Ommen

Een fietsenstalling (of rijwielstalling) is een (soms overdekte) plaats waar fietsen gestald kunnen worden of in bewaring gegeven. Naast privé-stallingen zijn er openbare bewaakte en onbewaakte stallingen. In een fietsenstalling worden de fietsen meestal geparkeerd in of aan een fietsklem of in een fietsenrek. In sommige Nederlandse plaatsen zijn in woonwijken fietstrommels geplaatst waarin bewoners hun fiets kunnen stallen. Hiervoor dient doorgaans een abonnement te worden afgesloten. Naast fietsenstallingen bestaan er ook fietskluizen, een overdekte en afsluitbare fietsenstalling voor een fiets.

De grootste fietsenstalling ter wereld staat in de stad Utrecht, bij station Utrecht Centraal.[1]

Invloed van fietsenstallingen op fietsgebruik[bewerken | bron bewerken]

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de fiets, in combinatie met het openbaar vervoer in sterke mate afhangt van de beschikbaarheid van voldoende fietsenstallingen bij een treinstation. In veel steden is er een tekort aan stallingsruimte bij de stations. In Apeldoorn is getest wat de effecten waren van een gratis bewaakte fietsenstalling.[2] Uit het onderzoek bleek onder meer:

  • Het gebruik van de gratis stallingen in Apeldoorn steeg in negen maanden naar meer dan 245.000 stallers, een stijging van 70% ten opzichte van de periode dat betaald moest worden voor het stallen.
  • 11% van de klanten die in Apeldoorn gebruikmaken van de gratis bewaakte fietsenstalling, laat nu de auto staan.
  • Door het gratis stallen in Apeldoorn is het aantal geregistreerde fietsendiefstallen met 25% gedaald.

Ondergrondse stallingen[bewerken | bron bewerken]

Zie Fietsenkelder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tegenwoordig is er een trend naar ondergrondse fietsenstallingen om de overlast van 'wild' gestalde fietsen aan te pakken en naar allerlei geautomatiseerde fietsenstallingssystemen.

Fietsflat[bewerken | bron bewerken]

Sinds 2001 staat er voor het Centraal Station van Amsterdam de eerste fietsenstalling die als zelfstandig bouwwerk is vormgegeven, de fietsflat. Het betreft hier een tijdelijke stalling die bestaat uit een serie hellingen met shortcuts zodat opslag, stallen en weer wegrijden zo efficiënt mogelijk georganiseerd wordt. Met een totale oppervlakte van 3000 m2 biedt het gebouw plaats aan zo'n 2500 fietsen. Naast een fietsenstalling is de fietsflat vanwege de typisch Nederlandse symboliek ook een populaire toeristische attractie gebleken. Het ontwerp van de eerste fietsflat was in 2001 genomineerd voor de NAi architectuurprijs.

Referenties[bewerken | bron bewerken]

  1. https://nos.nl/artikel/2298180-utrecht-heeft-nu-de-grootste-fietsenstalling-ter-wereld.html
  2. Ministerie van Infrastructuur en Milieu: Factsheet Gratis bewaakte fietsenstallingen[dode link], Beter Benutten, Reisgedrag in de praktijk, september 2013.
Zoek fietsenstalling op in het WikiWoordenboek.
Zie de categorie Bicycle parking van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.