Fietsroutenetwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fietsknooppunt)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bewegwijzering fietsroutenetwerk in de provincie Limburg (België)
Bewegwijzering fietsknooppunten- netwerk in de Antwerpse Kempen (België)
Fietsknooppuntennetwerk regio Haaglanden

Een fietsroutenetwerk of fietsknooppuntennetwerk is een netwerk van verschillende fietsroutes die via knooppunten (meestal kruispunten van fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Met behulp van een kaart van het fietsroutenetwerk kan de fietser een eigen fietstocht samenstellen door van knooppunt naar knooppunt een route te plannen. Fietsroutenetwerken zijn dus anders ontworpen dan de reeds langer bestaande langeafstandsfietsroutes of lusvormige fietsroutes, waarbij steeds dezelfde (genummerde) route wordt gevolgd.

Geschiedenis[bewerken]

Toen de steenkoolmijnen in Belgisch Limburg in de jaren 80 één na één gesloten werden, heeft mijningenieur Hugo Bollen een project voorgesteld om in het noordoosten van de provincie een kwaliteitsvol fiets- en wandelwegennetwerk te realiseren. Na de goedkeuring werd begonnen met de aanleg van tientallen kilometers autovrije en verkeersarme fietswegen, mede gefinancierd met overgebleven middelen uit het overheidsbudget voorzien voor de mijnsluitingen. Om de fietser volop te laten genieten van de mogelijkheden van het fietsroutenetwerk bedacht Hugo Bollen een gebruiksvriendelijke bewegwijzering: 'het knooppuntensysteem':

 • elkeen kan zijn eigen rondrit samenstellen
 • het volledige netwerk is duidelijk bewegwijzerd (in de twee richtingen)
 • op elk knooppunt bevindt zich een overzichtskaart
 • van op het netwerk is er bewegwijzering van en naar dorps- en stadscentra.

Alle borden staan op ooghoogte en op vaste afstanden van elke kruising en worden herhaald na elke kruising.

Het eerste fietsroutenetwerk werd in 1995 in het noordoosten van Limburg geopend door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dat vijf jaar eerder was opgericht. Bedoeling was bij een breder publiek waardering op te wekken voor de zorg voor natuur en landschap: 'Hoe meer mensen al fietsend hun streek ontdekken, hoe meer hun beleving waardering wordt. En waardering is een sterk signaal om te zorgen dat de kwaliteit van natuur en landschap bewaard wordt en blijft'.

Knooppuntkaart van fietsroutenetwerk Veluwe, Nederland

De aanleg van het netwerk voldeed aan de gestelde economische verwachtingen. Een steeds doorgedreven kwaliteitsinvestering in zowel het omliggende landschap als in het fietscomfort resulteerde in jaarlijks meer dan 700.000 fietsers in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en leidde tot aanwijsbare economische effecten. Jaarlijks genereert het fietsroutenetwerk in Kempen en Maasland een economische return van € 16.500.000 ('Visitor Pay Back'). [1].

Met hulp van Toerisme Limburg is het fietsroutenetwerk daarna uitgebreid over de hele provincie, het telde in 2007 1860 km bewegwijzerde fietsroutes, waarvan ongeveer 700 km autovrij. Sinds april 2007 is er een fietskaart van de hele provincie beschikbaar met daarin een gedetailleerd overzicht van het netwerk met alle knooppunten en de afstand ertussen, de fietsonthaal- en servicepunten, de fietscafés en verblijven, stations en bezienswaardigheden. [2].

Vanaf de start in de Limburgse Kempen en Maasland toonden ook aangrenzende provincies interesse. In Nederlands Limburg, de Antwerpse Kempen, ook in de provincie Luik en zelfs in het Duitse grensgebied verschenen fietsknooppunten die aansloten op het Limburgse netwerk. Al snel volgden daar gelijkaardige ontwikkelingen. Na ruim tien jaar heeft het idee van een fietsroutenetwerk zijn bestaansrecht bewezen in de Benelux en zelfs over de hele Europese Unie, waar in diverse streken plannen op de tekentafel liggen of reeds in uitvoering zijn.

Status in België[bewerken]

In België bedekt het fietsknooppuntennetwerk nu het volledige Vlaams Gewest. Verder bestaat het ook nog in de Oostkantons en West-Henegouwen.

Antwerpen[bewerken]

Totaal: 2.750 km, over de hele provincie

Afgewerkt in 2006, laatst aangepast in 2008. De lengtes van de netwerken zijn steeds enkel gerekend. Aangezien fietsroutenetwerken in beide richtingen bewegwijzerd zijn, zou bijvoorbeeld de provincie Antwerpen het ook kunnen hebben over 5.500 km.

Limburg[bewerken]

Totaal: 2.000 km, over de hele provincie, het beheer en de bewegwijzering worden verzorgd door Toerisme Limburg vzw.

Vlaams-Brabant[bewerken]

Totaal: 1.680 km, over de hele provincie

Oost-Vlaanderen[bewerken]

Totaal: 3.440 km, over de hele provincie

West-Vlaanderen[bewerken]

Totaal: 3.180 km, over de hele provincie

 • Kust: gerealiseerd in 2006, aangepast in 2016 350 km
 • Westhoek: gerealiseerd in 2004-2005, aangepast in 2016 1.110 km
 • Brugse Ommeland: gerealiseerd in 2006, aangepast in 2016 930 km
 • Leiestreek: gerealiseerd in 2004-2006, aangepast in 2008 en 2016, 1.100 km waarvan een gedeelte in Oost-Vlaanderen

Luik[bewerken]

Totaal: 850 km, in het Duitstalige oosten

Henegouwen[bewerken]

 • vanaf 2015 in West-Henegouwen (Wallonie-Picarde): 1600 km, 2 kaarten

Namen en Luxemburg[bewerken]

Totaal: 350 km, in de gemeenten: Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort, Somme-Leuze

Status in Nederland[bewerken]

In april 2012 is in de provincie Groningen het knooppuntennetwerk in gebruik genomen. Hierna is nagenoeg heel Nederland voorzien van fietsknooppunten.

Limburg[bewerken]

Heel de provincie is voorzien van fietsknooppunten

Friesland[bewerken]

 • Noordwest-Friesland ruim 400 km sinds 2003. Dit was het eerste netwerk in Nederland naast de netwerken in het zuiden des lands en België. in de daaropvolgende jaren is in heel Friesland het netwerk aangelegd.
 • Noordoost-Friesland, 530 km
 • Zuidoost-Friesland, is gereed.

Gelderland[bewerken]

Paneel fietsroutenetwerk Stadsregio Arnhem-Nijmegen

Flevoland[bewerken]

Noord-Holland[bewerken]

Zeeland[bewerken]

Geopend in mei 2006, over 1650 km.

Noord-Brabant[bewerken]

Geheel gereed, over 4.900 km

Utrecht[bewerken]

 • Provincie Utrecht, over 1100 km.

Zuid-Holland[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. Regionaal Landschap Kempen en Maasland - het fietsroute-netwerk: met de fiets mis je niets!
 2. Toerisme Limburg: Fietsparadijs