Naar inhoud springen

Fietsroutes in Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

België telt duizenden kilometers bewegwijzerde fietsroutes. Vooral de provincies Limburg en Antwerpen profileren zich op dit vlak. Deze routes zijn onder te verdelen in drie hoofdsoorten, elk met een eigen soort bewegwijzering.

Routebordje LF 8a onder een fietspadbord

Deze routes, waarvan het netwerk zich over Vlaanderen en Nederland uitstrekt, worden beheerd door de vzw Grote Routepaden (B) en de stichting Landelijk Fietsplatform (NL). LF staat voor Landelijke fietsroutes of Lange-afstandsfietsroutes. In eerste instantie zijn deze routes bedoeld voor recreatieve meerdaagse fietstochten; er wordt dan ook nauw samengewerkt met de Vlaamse Jeugdherbergcentrale. De bewegwijzering gebeurt met rechthoekige groenwitte bordjes of met geel-blauwe verfstrepen of stickers. De LF1 maakt deel uit van de internationale North Sea Cycle Route, een lus van 6000 kilometer rondom de Noordzee. Er zijn aansluitingen voorzien met het Waalse en het Duitse fietsroutenetwerk (respectievelijk RV/RAVeL en Radfernweg).

De volgende LF-routes lopen door Vlaanderen:

Bovendien zijn er nog drie extra, nog naamloze, routes voorzien: de LF56 Willebroek-Halle, de LF57 Leuven-Valkenswaard en de LF58 Diest-Thorn.

De Vlaanderen Fietsroute bestaat uit LF5, LF6 en een deel van de routes LF1 (Brugge-Diksmuide) en LF7 (Thorn-Maastricht). Deze lus is 820 kilometer lang.

Fietsknooppunten

[bewerken | brontekst bewerken]
Informatieblad in Ingelmunster

De fietsknooppuntennetwerken zijn een Limburgse uitvinding, maar al snel verspreidde het fenomeen zich over heel Vlaanderen. Deze netwerken zijn bewegwijzerde routes tussen genummerde "knooppunten", plaatsen waar zulke routes elkaar kruisen. Fietsers kunnen zo makkelijk zelf hun route uitstippelen. Aan elk knooppunt staat aangegeven welke knooppunten van daaruit bereikbaar zijn. In Limburg lag anno 2004 1800 kilometer aan fietsroutes. Antwerpen had in mei 2006 5500 kilometer aan fietsroutes, wat volgens de provincie zelf het langste netwerk ter wereld zou zijn. Het systeem is in de laatste jaren uitgebreid met routes naar de Antwerpse Kempen en in 2006 in de provincie Antwerpen. Verder zijn er ook netwerken in de rest van Vlaanderen.

Knooppunt op de fietsroute Kempen en Maasland (1 aug 2004)

Naast de LF-routes en de knooppunten zijn er ook toeristische fietsroutes. Deze meestal lusvormige plaatselijke routes worden aangeduid met zeshoekige bordjes. Vlaanderen telt enkele honderden van zulke fietsroutes, die zowel door de provinciale toeristische diensten als door één of meer gemeentebesturen kunnen worden beheerd. Voorbeelden daarvan zijn:

Zutendaal is de eerste Limburgse gemeente die een fietsring aanlegde.

Fietsostrades

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Lijst van Belgische fietssnelwegen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
[bewerken | brontekst bewerken]