FiftyTwoDegrees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FiftyTwoDegrees
Het gebouw FiftyTwoDegrees gezien vanuit het zuiden
Het gebouw FiftyTwoDegrees gezien vanuit het zuiden
Locatie
Locatie Jonkerbosplein 52, Nijmegen
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 49′ OL
Opening 2008
Bouwinfo
Architect Mecanoo
Detailkaart
FiftyTwoDegrees (Nijmegen)
FiftyTwoDegrees
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde


FiftyTwoDegrees is een prismatisch kantoorgebouw in de Nederlandse stad Nijmegen. Het gebouw is met een knik geplaatst op een onderbouw in de vorm van een hellend grasveld. Dit laatste is het dak van een parkeergarage. Het gebouw staat op de hoek van de Neerbosscheweg en de Nieuwe Dukenburgseweg.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het gebouw is een verwijzing naar de 52e breedtegraad. Met deze naam wordt ook benadrukt dat het project unieke kwaliteiten heeft, net zoals een specifieke geografische locatie uniek is. Het internationale karakter komt tot uiting in het wereldomspannende karakter van een breedtegraad.

Overigens loopt de 52e breedtegraad niet precies over Nijmegen, maar iets ten noorden van de binnenstad van Arnhem. De exacte locatie van FiftyTwoDegrees is 51°49’28 noorderbreedte.

Masterplan[bewerken | brontekst bewerken]

FiftyTwoDegrees is het in het oog springende deel van een masterplan dat dit deel van Nijmegen een nieuwe ruimtelijke structuur moet geven. Het gaat om het gedeelte gelegen tussen de Neerbosscheweg, de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen, het Goffertpark en de Nieuwe Dukenburgseweg. Men beoogt met de uitvoering van dit masterplan de relatie tussen het technologisch complex van NXP (voorheen Philips) en het medisch cluster rond Sanadome en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te versterken. Het masterplan voorziet verder in de ontwikkeling van retail, uitgaansgelegenheden, horecavoorzieningen en een nieuwe verkeersinfrastructuur. Goede bereikbaarheid is essentieel gezien het internationale karakter van dit kennisinnovatiecentrum.

De volgende fase van het masterplan, de aanleg van een voorstadshalte op het regionale stoptreinennetwerk, is inmiddels gerealiseerd. De oplevering van station Nijmegen Goffert vond plaats in december 2014.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

FiftyTwoDegrees Business Innovation Center is een multifunctioneel complex dat in opdracht van Ballast Nedam is ontworpen door Francine Houben en Francesco Veenstra (verbonden aan Mecanoo Architecten). Omdat het programma van eisen dicteerde dat voor het projectmatig werken per verdieping 60 werkplekken gerealiseerd moesten worden, was een vloeroppervlakte van 22x60 meter nodig. Het eenvoudig opeenstapelen van de benodigde verdiepingen zou leiden tot een massief gebouw. De knik van 10 graden zorgt voor een zekere ‘lichtvoetigheid’. In de eigen woorden van Francine Houben moet de knik ook worden gezien als een uitnodigend gebaar om binnen te komen. Tegenover de geslotenheid van het NXP-complex staat de openheid van FiftyTwoDegrees. Het complex moet een inspirerende omgeving bieden voor ontmoetingen tussen kenniswerkers, producenten en consumenten uit de wereld van de technologie, media, marketing en lifestyle. De gevelknik is niet het enige in het ontwerp dat opvalt. De gevel is voorzien van wisselende vlakken, die op enige afstand gezien, lijken op pixels in een willekeurig patroon. Van buitenaf zijn de verdiepingslagen niet direct herkenbaar, aan de binnenkant leidt dit tot wisselende interieurs voor de kantoorkamers. Bijzonder is ook het groene hellende dak van de parkeergarage. Op deze manier wordt het maaiveld opgetild (refererend aan de stuwwallen in dit gebied) en komt er een bijzondere verbinding tot stand tussen kantoorgebouw en omgeving. In de volgende bouwfase zal dit hellend dak doorlopen en met een overkluizing over de Neerbosscheweg de verbinding met de oostelijk gelegen stadsdelen verzorgen.