Filchner-Ronne-ijsplateau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
de locatie van het Filchner-Ronne-ijsplateau (blauw)

Het Filchner-Ronne-ijsplateau is het op een na grootste ijsplateau op aarde. Het ligt in Antarctica aan de Weddellzee.

De zeezijde van het Filchner-Ronne-ijsplateau wordt door Berknereiland verdeeld in de oostelijke (Filcher) en de grotere westelijke (Ronne) secties. Het plateau heeft een oppervlakte van ongeveer 430.000 km²; alleen het Rossijsplateau is groter. Het ijsplateau wordt gevoed door gletsjerijs van het vasteland. Nu en dan kalven er stukken af, die ijsbergen worden genoemd.

Het ijs van het Filchner-Ronne-ijsplateau is plaatselijk tot 600 meter dik, en het water eronder is op het diepste punt ongeveer 1400 meter diep.

Het Filchner-Ronne-ijsplateau is genoemd naar Wilhelm Filchner en Edith Ronne.

In oktober 1998 brak de ijsberg A-38 af van het Filchner-Ronne-ijsplateau. Deze had een oppervlakte van ongeveer 7500 km², groter dan de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar. Later viel de ijsberg in drie stukken uiteen.

In mei 2021 brak ijsberg A-76 af van het ijsplateau: het was in 2021 de grootste ijsberg ter wereld.[1] Volgens een satellietbeeld van NASA uit november 2022 dreef de ijsberg af naar Straat Drake: daar is de stroming zo sterk dat hij wellicht wordt meegesleurd naar warmer zeewater en daar volledig smelt.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]