FileZilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FileZilla
Logo
FileZilla 3
Ontwikkelaar(s) Tim Kosse e.a.
Uitgebracht 22 juni 2001 (22 jaar)
Recentste versie 3.67.0 (15 april 2024)[1] Bewerken op Wikidata
Recentste bètaversie 3.61.0-beta1 (7 september 2022),[2] 3.62.0-beta1 (11 oktober 2022)[2] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows, macOS, BSD, GNU/Linux
Geschreven in C++
Categorie FTP-client
Licentie(s) GPLv2
Versiebeheer
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

FileZilla is een opensource-FTP-programma voor Windows, Mac, Linux en FreeBSD. Met FileZilla is het mogelijk over meerdere verbindingen bestanden naar een FTP-server te sturen en op te halen, waardoor men sneller bestanden kan uploaden en/of downloaden.

FileZilla biedt de mogelijkheid tot een veilige verbinding, zo is er ondersteuning voor FTP over SSH en FTP over SSL/TLS. Ook kan er met wachtrijen en proxyservers gewerkt worden. Er is een ook een mogelijkheid om de upload- en downloadsnelheden te begrenzen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

FileZilla werd opgestart in januari 2001 door Tim Kosse en twee klasgenoten. FileZilla werd een opensourceproject, omdat er al veel FTP-clients beschikbaar waren waardoor de kans op commercieel succes eerder laag was.[3]

De eerste alfaversie werd in februari 2001 uitgegeven en alle benodigde functies werden geïmplementeerd in de bètaversie 2.1. Versie 3 van FileZilla werd volledig herschreven en biedt ondersteuning voor bijkomende besturingssystemen. Naast Windows worden nu ook Linux en Mac ondersteund. De belangrijkste vernieuwing in versie 3.3 is de ondersteuning voor tabbladen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]