Filfla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Filfla
Eiland van Malta
Filfla (Malta (land))
Filfla
Locatie
Land Malta
Locatie Middellandse Zee
Coördinaten 35° 47′ NB, 14° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,06 km²
Inwoners Onbewoond
Landgebruik Natuurgebied (voorheen Brits militair oefenterrein)
Portaal  Portaalicoon   Zuidwest-Europa

Filfla is een klein verlaten eiland, gelegen op 5 kilometer (35° 47' 21" noorderbreedte, 14° 24' 41" oosterlengte) ten zuiden van het eiland Malta, en het meest zuidelijke punt van de Republiek Malta. De naam zou afgeleid zijn van het Arabische woord filfel, wat zwarte peper betekent.

Het heeft een oppervlakte van 6 hectare en bestaat uit een plateau van 60 meter hoge klippen. Archeologisch onderzoek op het eiland wees uit dat het ooit gebruikt werd ten tijde van de Tempeltijd (Laat-Neolithicum). Het enige bouwwerk op het eiland was een kapel voor in een grot, gebouwd in 1343, waar diensten werden gehouden voor de vissers die rondom Filfla visten. Door een aardbeving in 1856 werd deze echter grotendeels vernield en zonk het eiland voor een deel weg in de zee. Tot 1971 werd het eiland als oefenterrein gebruikt door bommenwerpers van de Britse Royal Navy en Royal Air Force. Sinds 1980 is het een vogelreservaat. Vanaf 1988 mag er, volgens de Filfla Natural Reserve Act, niet gevist worden in een straal van 1 zeemijl, aangezien er mogelijk nog bommen liggen die niet ontploft zijn.

Op het eiland bevinden zich broedplaatsen voor verschillende vogels, zoals het stormvogeltje, Kuhls pijlstormvogel en de geelpootmeeuw. Het eiland herbergt zijn eigen unieke soort muurhagedis (Podarcis filfolensis filfolensis) en slak (Lampedusa imitatrix gattoi).

Bezoeken van dit eiland kan alleen om educatieve of wetenschappelijke redenen. Hiervoor moet men toestemming hebben van de verantwoordelijke minister.

Zicht op Filfla

Trivia[bewerken]

  • Iets ten westen ligt het veel kleinere eilandje Filfoletta.
  • Een scène uit de film Popeye uit 1980 met Robin Williams werd op dit eilandje opgenomen.
  • Boudewijn Büch maakte er in 1988 een wandeling van enkele minuten (overigens zonder toestemming). Hij beschreef dit in zijn boek Eenzaam (1992, Atlas Uitgeverij, ISBN 90-254-02623) en een en ander werd uitgezonden in het programma De wereld van Boudewijn Büch op 25 december 1988 bij de VARA.

Externe link[bewerken]