Filip II van Moskou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Filip II van Moskou
De heilige metropoliet Filip van Moskou. Icoon van Simon Oesjakov uit 1653.
Religie Oosters-orthodoxe kerken
Gemeenschap Russisch-Orthodoxe Kerk
Echte naam святитель Филипп II, митрополит московский и всея Руси
Geboortedatum 11 februari 1507
Geboorteplaats Moskou, Grootvorstendom Moskou
Sterfdatum 23 december 1569
Sterfplaats Tver, Tsaardom Rusland
Spiritueel ambt
Ambt Metropoliet van Moskou en Rusland
Periode 1566 − 1568
Voorganger Herman van Kazan en Sviyazhsk
Opvolger Cyril IV
Ander ambt Abt Solovjetski klooster
Discipline
Bekend van veroordelingen van de wandaden van de opritsjnina
Portaal  Portaalicoon   Religie

Filip II (Russisch: святитель Филипп II, митрополит московский и всея Руси), in de wereld: Fjodor Stepanovitsj Kolytsjov (Фёдор Степанович Колычёв) (Moskou 11 februari 1507 – Tver, 23 december 1569) was metropoliet van Moskou en geheel Rusland van 1566 tot 1568. In de Russische geschiedenis is hij bekend geworden om zijn ondubbelzinnige veroordelingen van de wandaden van de opritsjnina, waardoor hij een openlijke confrontatie aanging met tsaar Ivan IV.

Vóór zijn verkiezing tot metropoliet van Moskou was Filip abt van het bekende Solovjetski klooster in het uiterste noorden van Rusland, waar hij zich een kundig bestuurder had getoond. Door zijn afkeuring van de politiek van Ivan IV en zijn openlijke stellingname tegen de wreedheid en willekeur van de optrisjnina viel hij in ongenade. Onder druk van de tsaar zette de synode van de Russisch-orthodoxe kerk hem uit zijn ambt en verbande hem naar het Otrotsj Oespenki-klooster in Tver, waar hij later in opdracht van de tsaar heimelijk vermoord werd door het hoofd van de opritsjnina, Maljoeta Skoeratov.

Op initiatief van patriarch Nikon werden in 1652 de relikwieën van Filip naar Moskou overgebracht. Hij werd heilig verklaard als metropoliet Filip van Moskou. Zijn gedenkdagen zijn 9 januari, 3 juli en 5 oktober (volgens de juliaanse kalender).