Filipijnse verkiezingen 2022

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Filipijnse verkiezingen van 2022 vonden plaats op 9 mei 2022. Er werden op deze dag in de Filipijnen zowel op landelijk als op lokaal niveau verkiezingen gehouden. Landelijk werd gestemd voor de nieuwe president en vicepresident, alle afgevaardigden van het Huis van Afgevaardigden en de helft van de senatoren in de Senaat. Op lokaal niveau werden verkiezingen gehouden voor de functies van gouverneurs, vicegouverneurs en provinciebestuur op provinciaal niveau, en voor burgemeesters, viceburgemeesters en stadsbesturen of gemeenteraden op stedelijk en gemeentelijk niveau. In totaal konden de 67.442.616 geregistreerde stemgerechtigde Filipino's kiezen uit tienduizenden kandidaten voor 18.180 beschikbare posities.[1] Verantwoordelijk voor de uitvoering van de verkiezingen was het onafhankelijke kiesorgaan COMELEC onder leiding van commissaris Saidamen Balt Pangarungan.

Nationale verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Presidentsverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij deze verkiezingen werd gekozen wie de opvolger wordt van president Rodrigo Duterte. In de Filipijnse Grondwet uit 1987 is bepaald dat de president niet herkozen kan worden na zijn termijn van zes jaar. Duterte wilde daarop in eerste instantie deelnemen aan de vicepresidentsverkiezingen. Duterte meldde zich uiteindelijk echter aan voor de verkiezingen voor een zetel in de Senaat van de Filipijnen. In december 2021, kort nadat zijn voorkeurskandidaat voor het presidentschap Bong Go zich terugtrok, besloot hij zich echter toch niet verkiesbaar te stellen en trok hij zich terug.[2] Uit de lijst van kandidaten die zich aangemeld hadden voor deze presidentsverkiezingen werden tien kandidaten geselecteerd die volgens de geldende voorwaarden geschikt bevonden werden door COMELEC om mee te doen.

Uit peilingen in de maanden voorafgaande aan de verkiezingen was af te leiden dat de strijd om de presidentsverkiezingen vooral zou gaan tussen Ferdinand Marcos jr., de zoon van voormalig president Ferdinand Marcos en Imelda Marcosen en, zittend vicepresident Leni Robredo. Bij de laatste peiling half april van Pulse Asia bleek uit een steekproef dat 56% van de ondervraagde mensen een voorkeur had voor Marcos tegen 24% voor Robredo.[3]

Het tellen van de stemmen door het Filipijns Congres resulteerde in de volgende uitslag:

Kandidaten presidentsverkiezingen 2022
# Kandidaat Partij Resultaten
Stemmen %
1. Ferdinand Marcos jr. Partido Federal ng Pilipinas 31.629.783 58,77
2. Leni Robredo Onafhankelijk 15.035.773 27,94
3. Manny Pacquiao PROMDI 3.663.113 6,81
4. Isko Moreno Aksyon 1.933.909 3,59
5. Panfilo Lacson Onafhankelijk 892.375 1,66
6. Faisal Mangondato Katipunan 301.629 0,56
7. Ernesto Abella Onafhankelijk 114.627 0,21
8. Leody de Guzman Partido Lakas ng Masa 93.027 0,17
9. Norberto Gonzales PDSP 90.656 0,17
10. Jose Montemayor Jr. DPP 60.592 0,11
Aantal stemmen 53,815,484 83,00
Registreerde stemmers 67,368,508 100,00

Vicepresidentsverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij deze verkiezingen werd gekozen wie de opvolger wordt van vicepresident Leni Robredo. Zelf deed Robredo dit jaar mee aan de presidentverkiezingen. Uit de lijst van kandidaten die zich aangemeld hadden voor deze vicepresidentsverkiezingen werden negen kandidaten geselecteerd die volgens de geldende voorwaarden geschikt bevonden werden door COMELEC om mee te doen. In de peilingen die eind 2021 werden gehouden voorafgaand aan de verkiezingen leidt presidentsdochter Sara Duterte voor senator Vicente Sotto III, met de overige kandidaten op ruime afstand. Bij de laatste peiling half april van Pulse Asia bleek uit een steekproef dat 55% van de ondervraagde mensen een voorkeur had voor Duterte tegen 18% voor Sotto en 16% voor Pangilinan.[3]

De volgende negen kandidaten stonden op 9 mei 2022 op het stemformulier:

Kandidaten presidentsverkiezingen 2022
# Kandidaat Partij Resultaten
Stemmen %
1. Sara Duterte Lakas–CMD
2. Francis Pangilinan Liberal Party
3. Vicente Sotto III Nationalist People's Coalition
4. Willie Ong Aksyon Demokratiko
5. Lito Atienza PROMDI
6. Manny SD Lopez Labor Party Philippines
7. Walden Bello Partido Lakas ng Masa
8. Carlos Serapio Katipunan
9. Rizalito David DPP
Aantal stemmen
Registreerde stemmers

Senaat[bewerken | brontekst bewerken]

Elke drie jaar loopt de termijn van twaalf van de 24 senatoren af. Van de twaalf senatoren, van wie de zesjarige termijn in 2022 eindigde, konden er drie niet herkozen worden omdat ze reeds de maximale twee opeenvolgende termijnen in de Senaat gediend hebben. Dit waren Franklin Drilon, Ralph Recto en Vicente Sotto III. Drilon kondigde aan dat hij uit de politiek zou stappen. Recto deed mee aan de verkiezingen voor afgevaardigde van het zesde kiesdistrict van Batangas en Sotto deed mee aan de vicepresidentsverkiezingen. Drie senatoren van wie hun eerste termijn afliep kozen ervoor om zich niet herkiesbaar te stellen voor een zetel in de Senaat. Panfilo Lacson en Manny Pacquiao deden beiden mee aan de presidentsverkiezingen, terwijl Francis Pangilinan meedeed aan de vicepresidentsverkiezingen als running mate van presidentskandidaat Leni Robredo. Van de overige zes senatoren van wie hun eerste termijn afliep besloot Dick Gordon om zich niet voor een politiek ambt verkiesbaar te stellen. Senatoren Sherwin Gatchalian, Risa Hontiveros, Joel Villanueva, Juan Miguel Zubiri en ook Leila de Lima (vanuit de gevangenis) probeerden allemaal een tweede termijn te winnen.

Op 18 mei werden de twaalf winnaars van een zetel in de Senaat door de kiescommissie officieel vastgesteld.[4] Bijna alle winnaars zijn voormalige of zittend senatoren. Uitzondering zijn de kandidaat met de meeste stemmen, acteur Robin Padilla en de kandidaat op nummer 3, televisiepersoonlijkheid Raffy Tulfo. Ook is opvallend dat de nieuwe Senaat een relatief hoge familieaangelegenheid wordt. Peter Allen Cayetano voegt zich bij zijn zus Pia Cayeteno en Mark Villar bij zijn moeder Cynthia Villa. Verder zijn de halfbroers Joseph Victor Ejercito en Jinggoy Estrada beiden in de Senaat gekozen. Van alle kandidaten is alleen Risa Hontiveros lid van de oppositie. De twaalf winnaars van de Senaatsverkiezingen 2022 zijn:

Senaatsverkiezingen 2022
# Kandidaat Partij Resultaten
Stemmen %
1. Robin Padilla PDP–Laban
2. Loren Legarda NPC
3. Raffy Tulfo Onafhankelijk
4. Sherwin Gatchalian NPC
5. Francis Escudero NPC
6. Mark Villar Nacionalista
7. Alan Peter Cayetano Onafhankelijk
9. Juan Miguel Zubiri Onafhankelijk
8. Joel Villanueva Onafhankelijk
10. Joseph Victor Ejercito NPC
11. Risa Hontiveros Akbayan
12. Jinggoy Estrada PMP

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Dwight De Leon, 18,180 national, local seats up for grabs in the 2022 Philippine elections, Rappler.com, 16 augustus 2021.
  2. Neil Jerome Morales en Karen Lima, Philippines' Duterte quits senate race in new election twist, Reuters.com (24/12/2021)
  3. a b Sofia Tomacruz, Marcos Jr. sustains lead, Robredo steady in April 2022 Pulse Asia survey, Rappler.com (2 mei 2022)
  4. Dwight de Leon, Comelec proclaims 12 winning senators, Rappler.com (18 mei 2022)