Filipp Maljavin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Filipp Andrejevitsj Maljavin
Filipp Maljavin, zelfportret
Persoonsgegevens
Geboren 22 oktober 1869
Overleden 23 december 1940
Geboorteland Vlag van Rusland Rusland
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Filipp Andrejevitsj Maljavin (Russisch: Филипп Андреевич Малявин) (Kasanka, oblast Orenburg, 22 oktober 1869Nice, 23 december 1940) was een Russisch kunstschilder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Maljavin was een diepreligieus man. Hij diende in zijn jonge jaren als lekenbroeder in een klooster te Athos, in Griekenland, waar hij iconen bestudeerde. Vanaf 1892 studeerde hij onder Ilja Repin in Sint-Petersburg.

Net als zijn tijdgenoot Abram Archipov concentreerde Maljavin zich vooral op het schilderen van boerenvrouwen, waarbij hij heldere, vaak felle kleuren gebruikte die doen denken aan traditionele en religieuze kunst. In tegenstelling tot het maatschappijkritische werk van Archipov laat Maljavin vaak de positieve kant van het boerenleven zien, met lachende vrouwen in prachtige klederdracht.

Maljavin was in het begin van de twintigste eeuw lid van de Peredvizjniki (de ‘zwervers’) en exposeerde regelmatig voor de Wereld van de Kunst, van Sergej Diaghilev, onder meer op de Wereldtentoonstelling van 1900 te Parijs. Door het geprononceerde kleurgebruik werd hij aanvankelijk in verband gebracht met de avant-garde, maar hij bleef een conservatieve mening toegedaan over de rol van de schilderkunst in de maatschappij. Na de Russische Revolutie verwierp hij de experimentele neigingen van de avant-garde en koos voor een meer realistische stijl.

In 1922 werd Maljavin lid van de “Kunstenaarsvereniging van Revolutionair Rusland” en maakte ook enkele portretten van Lenin en Trotski. Kort daarna vertrok hij echter alsnog naar het buitenland, naar Nice, in Frankrijk, waarschijnlijk vanwege de anti-religieuze houding van het nieuwe Sovjet-regime. In Nice bleef hij tot aan zijn dood in 1940 schilderijen maken van het boerenleven aldaar.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Robert Rosenblum e.a.: 1900: kunst op een keerpunt, antwerpen, 2000. ISBN 90-6153-447-X
  • Woinow, Igor: Meister der russischen Malerei: J. Lewithan, P. Maljawin, K. Korowin, B. Kustodijew, K. Juon Berlin: Diakow 1924.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Filipp Malyavin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.