Filippo Rinaldi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zalige Filippo Rinaldi
Filippo Rinaldi
Geboren 28 mei 1856 te Lu Monferrato, koninkrijk Piemonte-Sardinië
Gestorven 5 September 1931april 1889 te Turijn, Italië
Verering Katholieke Kerk
Zaligverklaring 29 april 1990 te Sint-Pietersbasiliek door Paus Johannes Paulus II
Schrijn reliek in Turijn
Naamdag 5 mei
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Filippo Rinaldi ( Lu Monferrato, 28 mei 1856Turijn, 5 december 1931) was een Italiaanse salesiaanse priester, zalig verklaard door de katholieke kerk. Hij wordt gevierd op 5 december.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als vroom kind, opgevoed door de salesianen in Piemonte, ontmoette Filippo Rinaldi Don Bosco, die hem zijn roeping opwekte. Na het overwinnen van psychische problemen, was hij een novice op twintigjarige leeftijd en werd hij nadien priester. Hij woonde en werkte eerst in de schaduw van Don Bosco. In 1889 werd hij naar Spanje gestuurd, waar hij de Salesiaanse stichtingen ontwikkelde.

Filippo Rinaldi keerde terug naar Italië en had grote verantwoordelijkheden binnen de congregatie, terwijl hij ook in actief bleef in het apostolaat in het veld, met name door te biecht te horen. Goed vertrouwd met de vrouwelijke ziel en charisma steunde hij de stichting van het seculiere instituut van de ijveraarsters van Maria Hulp der Christenen, later bekend als Vrijwilligers van Don Bosco.

Het grote verlangen van Filippo Rinaldi was om de salesiaanse pedagogiek toe te passen en over te dragen. In 1922 werd hij, als derde opvolger van Don Bosco, de algemene overste van de congregatie. Hij gaf hem een sterke impuls aan de groei van de congregatie, vooral door veel Salesianen naar de missies te sturen.

Hij stierf op 75-jarige leeftijd en ligt begraven in de crypte van de Basiliek Maria Hulp der Christenen te Turijn.

Filippo Rinaldi werd zalig verklaard door paus Johannes Paulus II 29 april 1990.