Filips I van Schaumburg-Lippe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Filips I
1601 - 1681
Philipp I of Schaumburg-Lippe.jpg
Graaf van Schaumburg-Lippe
Periode 1640 - 1681
Voorganger Geen
Opvolger Frederik Christiaan
Vader Simon VI van Lippe
Moeder Elisabeth van Holstein-Schauenburg

Filips I van Schaumburg-Lippe, Duits: Graf Philipp I zur Schaumburg-Lippe (Lemgo, 18 juli 1601 - Stadthagen, 10 april 1681), was graaf van Schaumburg-Lippe, en de stichter van die dynastie.

Leven[bewerken]

Filips werd in 1601 geboren in Lemgo als tiende en jongste kind van vorst Simon VI van Lippe, sinds 1563 graaf van [Graafschap [Lippe|Lippe]]. De moeder van Filips was gravin Elisabeth van Holstein-Schauenburg, een dochter van graaf Otto IV van Holstein-Schauenburg. Filips had vele broers waaronder: Simon, graaf van Lippe-Detmold, Otto, graaf van Lippe-Brake, en Herman, graaf van Lippe-Schwalenberg. Daarnaast had hij meerdere oudere zussen waaronder: Ursula, die huwde met Johan Lodewijk van Nassau-Hadamar, en Sophia, die huwde met Lodewijk I van Anhalt-Köthen.

Toen zijn vader, Simon VI, in 1613 stierf werd Filips benoemd tot graaf van Lippe-Alverdissen. Dit land was speciaal voor Filips gecreëerd. Hij regeerde dit land tot 1640 toen hij werd benoemd tot nieuwe graaf van Schaumburg-Lippe. Schaumburg-Lippe kwam tijdens de Dertigjarige Oorlog tot stand: graaf Otto V van Schaumburg was kinderloos overleden en de rechten op de troon van Schaumburg kwamen toe aan gravin Elisabeth van Lippe, een zus van Filips. Hij regeerde Schaumburg-Lippe tot zijn dood. Hij werd in Schaumburg-Lippe opgevolgd door zijn oudste overlevende zoon Frederik Christiaan. Het land Lippe-Alverdissen ging over op zijn tweede nog in levende zoon, Filips Ernst.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Op 13 oktober 1644 trouwde Filips te Stadthagen met landgravin Sophia van Hessen-Kassel, jongste dochter van landgraaf Maurits van Hessen-Kassel. Zij kregen tien kinderen: