Filmmagie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Filmmagie is een Nederlandstalig, maandelijks uitgegeven tijdschrift dat de filmische actualiteit van binnen- en buitenland bespreekt. De redactie van het blad is gevestigd in Brussel. In het blad verschijnen recensies, interviews, personalia, signaleringen van films, soundtracks en filmboeken en andere artikels die een analyse bieden van de nieuwste films. Verder is er een rubriek over belangwekkend geachte dvd's. Vanwege het toegenomen belang van kwalitatieve series en hun concurrentie met speelfilms, bekijkt Filmmagie ook maandelijks de beste series die op dvd zijn uitgekomen in België.

Geschiedenis[bewerken]

De vereniging achter het filmblad werd in 1928 in het verzuilde België opgericht als de Katholieke Filmliga (KFL). Het was een unitaire vereniging, die zowel in het Frans als in het Vlaams werkte, een dubbele werking die pas in de jaren 1990 werd opgeheven. De Katholieke Filmliga verzamelde archiefmateriaal en bezorgde teksten over film aan verschillende media. Het eigen tijdschrift werd gelanceerd in 1956 als Film & Televisie (Franstalig: "Amis du Film et du Télévision"). In 2003 werd de Katholieke Filmliga herdoopt tot Filmmagie, en kwam er een driemaandelijks forum bij, genaamd Cinemagie. Cinemagie publiceerde diepgravende filmlectuur terwijl het maandblad FILM|TV|DVD (vanaf 2006 Filmmagie) korter op de actualiteit speelde.

Externe link[bewerken]