Filmset

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Filmcrew op een filmset in Londen, tijdens de opnames van Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking (2004).

Een filmset is een locatie of studio waar voor korte of langere tijd een filmcrew komt, en waar wordt gewerkt aan een film of televisieprogramma. Specifieker is de omschrijving daar waar de camera en het licht op gericht is. Als een acteur op de filmset moet komen, dan kan deze wel al op de locatie aanwezig zijn (bij de make-up of catering bijvoorbeeld).

Locatie[bewerken]

De locatiescout zoekt een geschikte plaats om te filmen. Als de gewenste plaats is gevonden worden er foto’s gemaakt. Deze foto’s worden voorgelegd aan de regisseur en de artdirector. Als deze er wat in zien wordt de locatie bezocht door een delegatie die kan bestaan uit de regisseur, artdirector, productie, director of photography en de locatie manager. De locatie manager zorgt er tijdens de opnames voor dat de locatie netjes en correct wordt gebruikt volgens de afspraken met de eigenaar van de locatie.

Studio[bewerken]

Als er een decor nodig is, omdat een gewenste locatie niet voorhanden is of diverse locaties te ver van elkaar verwijderd liggen, wordt er gebruikgemaakt van een studio. Dit is een plaats waar de faciliteiten makkelijk voorhanden zijn zoals camera- en lichtapparatuur, maar ook waar de omstandigheden gunstig zijn. Hierbij kan je denken aan de hoogte van het gebouw (een meter of 10), vlakke vloer of limbo, energievoorziening (men heeft al snel 125 Ampère nodig), parkeerruimte voor de diverse vrachtwagens, enzovoort.

Aanpassingen[bewerken]

Als tussenoplossing kan het gebeuren dat er een decor wordt gemaakt op de locatie. De locatie is dan niet voldoende als set, maar met enig bouwwerk wel daartoe om te bouwen.

Aardig voorbeeld is de schoenreparatiewinkel van de vader van Pietje Bell in de gelijknamige bioscoopfilm. Deze opnames vonden plaats in de Belgische stad Gent. Daar is voor een ‘moderne’ pui een ouderwetse pui geplaatst. Dit was dusdanig mooi gemaakt, dat de eigenaar van de desbetreffende winkel heeft gevraagd of de pui voor zijn gevel mocht blijven.