Filosofie Magazine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Filosofie Magazine
Frequentie maandelijks
Land(en) Vlag van Nederland Nederland, Vlag van België België
Uitgeverij(en) Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep
ISSN 0928-1789
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Filosofie Magazine is een populair filosofisch tijdschrift dat maandelijks verschijnt in Nederland en België. Omdat "filosofie de grip op het leven en de wereld verstevigt" wil het blad ook niet-filosofisch geschoolden toegang geven tot inzichten van eeuwenoude tot moderne filosofen aan de hand van leesbare artikelen, columns en interviews van en over hen. Daarnast verbindt het filosofie aan de actualiteit en het dagelijks leven.

Filosofie Magazine is elk jaar medeorganisator van de maand en de nacht van de filosofie met debatten, lezingen en activiteiten georganiseerd rond een filosofisch uitgewerkt thema. Een van deze activiteiten is de jaarlijkse uitreiking van de Socrateswisselbeker, de prijs voor het meest oorspronkelijke en urgente filosofische boek uit Nederland of de toekenning van de tweejaarlijkse titel Denker des Vaderlands.

Historiek[bewerken]

In 1992 verscheen het eerste nummer van Filosofie Magazine onder hoofdredactie van Roeland Dobbelaer. In Nederland heerste toen een filosofievriendelijk klimaat, aldus Antoine Verbij in Denken achter de dijken, waarin hij de opkomst van de publieksfilosofie beschrijft, en Filosofie Magazine werd door lezers en pers enthousiast ontvangen. Toch waren de eerste twee jaar een financieel moeilijke periode. Filosofie Magazine werd op weg geholpen door het Prins Bernhard Cultuurfonds en ook de drukker hielp door uitstel van betaling te verlenen. In 1994 kwam het blad onder uitgeverij Wolters Kluwer en werd vervolgens overgenomen door Veen Magazines. Onder hoofdredactie van René Gude groeide het aantal abonnees daarna gestaag tot 12.000 in 1998. In 2001 ging Veen Magazines op in Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep en werd Daan Roovers hoofdredacteur. Zij werd in 2015 opgevolgd door Leon Heuts. In 2016 had het blad een oplage van 11.104 en in 2017 werden er maandelijks gemiddeld 11.186 verkocht.[1]

Oplage[bewerken]

Totaal betaalde gerichte oplage volgens Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM)

  • 2016: 11.104
  • 2017: 11.186
  • 2018: 9.978

Hoofdredactie[bewerken]