Filosofie Magazine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Filosofie Magazine is een populair filosofisch tijdschrift dat maandelijks verschijnt in Nederland en België.

In 1992 verscheen het eerste nummer van Filosofie Magazine onder hoofdredactie van Roeland Dobbelaer. In Nederland heerste toen een filosofievriendelijk klimaat, aldus Antoine Verbij in Denken achter de dijken, waarin hij de opkomst van de publieksfilosofie beschrijft, en Filosofie Magazine werd door lezers en pers enthousiast ontvangen. Toch waren de eerste twee jaar een financieel moeilijke periode. Filosofie Magazine werd op weg geholpen door het Prins Bernhard fonds en ook de drukker hielp door uitstel van betaling te verlenen. In 1994 kwam het blad onder uitgeverij Wolters Kluwer en werd vervolgens overgenomen door Veen magazines. Onder hoofdredactie van René Gude groeide het aantal abonnees daarna gestaag tot 12.000 in 1998. Daan Roovers werd in 2001 hoofdredacteur. Zij werd in 2015 opgevolgd door Leon Heuts.

Oplagecijfers[bewerken]

2016: 11.104

2017: 11.186[1]

Redactieformule[bewerken]

Filosofie verstevigt de grip op het leven en de wereld, is de visie van Filosofie Magazine. Het geeft daarom ook niet-filosofisch geschoolden toegang tot inzichten van eeuwenoude tot moderne filosofen door leesbare artikelen, columns en interviews van en over hen te publiceren. Ook verbindt het filosofie aan de actualiteit en het dagelijks leven.

Andere projecten[bewerken]

Filosofie Magazine is elk jaar medeorganisator van de maand en de nacht van de filosofie. Deze dagen worden er filosofische debatten, lezingen en activiteiten georganiseerd rond een thema. Een van deze activiteiten is de jaarlijkse uitreiking van de Socrates-wisselbeker, de prijs voor het meest oorspronkelijke en urgente filosofische boek uit Nederland.

Externe links[bewerken]