Final Fantasy XI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Final Fantasy XI
Final Fantasy XI
Ontwikkelaar Square Co. Ltd
Uitgever PlayStation 2
Sony Computer Entertainment
Windows (PC)/Xbox 360
Square Enix
Uitgebracht PlayStation 2
Vlag van Japan 16 mei 2002
Vlag van Verenigde Staten 23 maart 2004
Microsoft Windows
Vlag van Japan 7 november 2002
Vlag van Verenigde Staten 28 oktober 2003
Vlag van Europa 17 september 2004
Xbox 360
Vlag van Japan 18 april 2006
Vlag van Verenigde Staten Vlag van Europa 20 april 2006
Genre MMORPG
Spelmodus Multiplayer
Leeftijdsklasse 12+
Platform PlayStation 2, Microsoft Windows, Xbox 360
Media dvd-rom, cd-rom
Navigatie
Uitbreidingen Rise of the Zilart,
Chains of Promathia,
Treasures of Aht Urhgan,
Wings of the Goddess
http://www.playonline.com/ff11eu
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Final Fantasy XI (ファイナルファンタジーXI Fainaru Fantajī Irebun), ook bekend als Final Fantasy XI Online of gewoon Final Fantasy Online is een MMORPG ontwikkeld door Square (nu Square Enix) en is de eerste Final Fantasy die zich online afspeelt. Het spel debuteerde in Japan op de PlayStation 2 op 16 mei 2002. De Microsoft Windows versie kwam op 5 november in hetzelfde jaar uit. Die versie werd gelokaliseerd en kwam in de Verenigde Staten uit op 28 oktober 2003 en in Europa op 17 september 2004. De PlayStation 2-versie is nog wel in de Verenigde Staten uitgekomen, maar niet in Europa. Dit kwam doordat de harde schijf die verplicht is bij het spel, nooit in Europa is uitgebracht. De Xbox 360-versie werd in 2006 wereldwijd uitgebracht en was de eerste MMORPG op dat systeem.

Loop van het spel[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel speelt zich af in de fantasiewereld Vana'diel, 20 jaar na de grote oorlog tegen de beestmensen. De naties San d'Oria, Bastok en Windurst hebben hun geschillen bijgelegd om de beestmensen te bestrijden, en als speler ben je een avonturier ten dienste van een van deze naties.

Bij het aanmaken van een personage moet je een keuze maken uit 5 rassen:

  • Hume (man/vrouw)
  • Elvaan (man/vrouw)
  • Tarutaru (man/vrouw)
  • Mithra (vrouw)
  • Galka (man)

Ook moet je een standaard beroep (job) kiezen zoals: Warrior, Monk, White Mage, Black Mage, Red Mage en Thief. Tijdens het spel kan je makkelijk van beroep veranderen, zonder de voortgang te verliezen in eerdere beroepen. Ook kan je een 2de beroep erbij nemen (subjob), die de mogelijkheden van je hoofd beroep zal vergroten. Er zijn veel meer beroepen (18 totaal), maar die kan je pas selecteren als je aan bepaalde condities hebt voldaan.

Een van de unieke eigenschappen van Final Fantasy XI is dat je vaak de controle verliest over je personage tijdens speciale gebeurtenissen, en dan een soort filmpje te zien krijgt. Belangrijke gebeurtenissen komen zo tot leven, in plaats van een beetje tekst dat je moet lezen. Zo kan je de vernietiging van een oude beschaving te zien krijgen, een gevecht hoog in de lucht tussen een vloot luchtschepen en een groep draken of de herrijzenis van een god die de wereld wil vernietigen. Dit soort scènes zijn normaal in de andere Final Fantasy titels, maar uniek voor MMORPGs.

Uitbreidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Final Fantasy XI heeft op dit moment 4 uitbreidingen, namelijk: Rise of the Zilart (uitgebracht in 2003), Chains of Promathia (uitgebracht in 2004), Treasures of Aht Urhgan (uitgebracht in 2006), Wings of the Goddess (uitgebracht in 2007). In 2009 lanceerde Final Fantasy XI een add-on "A Crystaline Prophecy". Voor 10 euro kon je deze downloaden. Twee andere add-ons "A Moogle Kupo d'Etat" en Shantotto Ascension" zijn in de loop van 2009 ook (betalend) te downloaden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]