First lady van de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De huidige first lady Jill Biden

De first lady van de Verenigde Staten is de officieuze titel voor de gastvrouw van het Witte Huis. Omdat deze positie meestal wordt ingevuld door de vrouw van de president van de Verenigde Staten, denken vele mensen dat deze titel ook enkel voor hen van toepassing is. Echter, er zijn in het verleden ook first lady's geweest die niet met de president getrouwd waren. Bijvoorbeeld als de president vrijgezel of weduwnaar was of als de vrouw van de president niet in staat was om haar taken als first lady te vervullen. In deze gevallen werd die taak overgenomen door een vrouwelijk familielid of een goede kennis van de president.

Tot op heden is er nog geen vrouw geweest als president. Een vrouwelijke president kan zelf als gastvrouw fungeren en het is niet precies bekend hoe de titel van de man zou zijn, er zijn wel al vele vrouwelijke gouverneurs en de man daar wordt bestempeld als first gentleman.

De huidige first lady is Jill Biden. Er leven nog vier voormalige first lady's: Hillary Clinton, Laura Bush, Michelle Obama en Melania Trump. De first lady heeft traditiegetrouw naast het gastvrouwschap van het Witte Huis geen betaalde baan. Een uitzondering op deze ongeschreven regel is huidige first lady Jill Biden.

Oorsprong van de titel[bewerken | brontekst bewerken]

De titel first lady als vrouw van een staatshoofd ontstond in de Verenigde Staten. In de begindagen van de republiek was er geen titel voor de presidentsvrouw. Velen van hen maakten hun eigen titel: Lady, Queen, Mrs. President en Mrs. Presidentress. Martha Washington, de allereerste presidentsvrouw werd als Lady Washington aangesproken.

Vijf voormalige first lady's, van links naar rechts: Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton, Barbara Bush en Rosalynn Carter (foto uit 2013)

Naar verluidt werd in 1849 naar Dolley Madison verwezen als first lady door president Zachary Taylor in zijn toespraak bij haar begrafenis. Er bestaat geen geschreven tekst meer van deze elegie.

Rond 1849 begon de titel gebruikt te worden in de hogere kringen van Washington. Het eerste geschreven bewijs van de term dateert van 3 november 1863 in het dagboek van William Howard Russell waarin hij schreef to gossip about the First Lady in the Land. De titel werd pas in 1877 door het hele land erkend toen journaliste Mary C. Ames naar Lucy Webb Hayes verwees als the First Lady of the Land bij de inauguratie van haar man Rutherford Hayes als president. Mevrouw Hayes was erg populair en de vele verslaggeving over haar activiteiten zorgden ervoor dat de titel veelvuldig gebruikt werd.

Later werd de titel standaard en waaide ook over naar andere landen.

Soms wordt het acroniem FLOTUS gebruikt (First Lady of the United States), analoog naar het iets meer gebruikte POTUS voor President of the United States.

De vrouw van de vicepresident wordt ook wel second lady van de Verenigde Staten genoemd, maar deze titel komt minder voor. Sinds 20 januari 2021 is Douglas Emhoff de second gentleman.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) First Ladies op whitehouse.gov