Naar inhoud springen

FiveThirtyEight

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FiveThirtyEight
Logo
Type blog met analyse van opiniepeilingen, politiek en sport
Taal Engels
Eigenaar ABC News (The Walt Disney Company)
Opgericht 7 maart 2008
Oprichters  Nate Silver
Alexa-positie 1164 (december 2018)
Link Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

FiveThirtyEight is een Amerikaanse nieuwswebsite met analyses van opiniepeilingen, politiek en sport en in mindere mate economie, wetenschap en cultuur. De naam is een verwijzing naar 538, het aantal kiesmannen in het Amerikaanse kiescollege.

De website werd op 7 maart 2008 opgericht door analist Nate Silver. In augustus 2010 werd het een onderdeel van The New York Times online. Sportzender ESPN kocht FiveThirtyEight in juli 2013, de vernieuwde website werd gelanceerd op 17 maart 2014. Sindsdien bericht FiveThirtyEight over meer dan politiek, met vooral ook veel analyses van sportprestaties. In 2018 werd ABC News, uit dezelfde stal als ESPN, de nieuwe eigenaar.

De website wist zich in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2008 te onderscheiden van andere analisten en nieuwsbronnen door Silvers gesofisticeerde statistische analyses, gebaseerd op zijn ervaring met sabermetrics, de cijfermatige analyse van honkbal. Tijdens de presidentsverkiezing van 2012 voorspelde FiveThirtyEight de winnaar in alle 50 staten. FiveThirtyEight heeft in zijn beginjaren verschillende prijzen gewonnen. In 2016 onderschatte FiveThirtyEight zowel Bernie Sanders in de Democratische verkiezingen als Donald Trump in de Republikeinse. In de algemene verkiezing gaf FiveThirtyEight Hillary Clinton 71% kans om de verkiezing te winnen. Zoals andere nieuwsmedia onderschatte FiveThirtyEight de kansen van Donald Trump, al was de afwijking kleiner dan bij andere analisten.