Five Characters in Search of an Exit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Five Characters in Search of an Exit
Aflevering van The Twilight Zone
Aflevering Seizoen 3
Aflevering 79
Gastrollen William Windom
Murray Matheson
Susan Harrison
Kelton Garwood
Clark Allen
Schrijver(s) Rod Serling
Marvin Petal
Regisseur Lamont Johnson
Productiecode 4805
Eerste uitzending 22 december 1961
Afleveringchronologie
← Vorige Volgende →
Once Upon a Time A Quality of Mercy
Lijst van afleveringen van The Twilight Zone
Portaal:  Televisie

"Five Characters in Search of an Exit" is een aflevering van de Amerikaanse televisieserie The Twilight Zone. Het scenario van de aflevering werd geschreven door Rod Serling, gebaseerd op het verhaal “The Depository” van Marvin Petal.

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Opening[bewerken]

Aanhalingsteken openen

Clown. Hobo. Ballet Dancer. Bagpiper. And an Army Major. A collection of question marks. Five improbable entities stuck together into a pit of darkness. No logic, no reason, no explanation. Just a prolonged nightmare in which fear, loneliness, and the unexplainable walk hand in hand through the shadows. In a moment, we'll start collecting clues as to the whys, the whats, and the wheres. We will not end the nightmare, we'll only explain it, because this is the Twilight Zone.

Aanhalingsteken sluiten
Rod Serling

Verhaal[bewerken]

Een majoor, een clown, een landloper, een ballerina en een doedelzakspeler ontwaken tezamen in een kolossale cilinder. Geen van hen kan zich herinneren wie ze zijn en hoe ze daar zijn beland. De majoor is blijkbaar de nieuwkomer en het meest gedreven om te ontsnappen. De anderen wijzen hem erop dat ze een vreemd bestaan leiden. Ze hebben nooit behoefte aan voedsel en water. Sterker nog, ze voelen nooit enige emotie. De ballerina denkt dat ze in een ruimteschip zijn, maar de majoor is ervan overtuigd dat ze zich in de hel bevinden.

Uiteindelijk suggereert de ballerina dat ze een toren moeten vormen door op elkaars schouders te klimmen. Dan kunnen ze bij de bovenkant van de cilinder. Het plan werkt bijna, maar dan wordt de cilinder wild door elkaar geschud en vallen de vijf terug naar de bodem. De majoor maakt een geïmproviseerde werphaak van losse stukjes kleding en zijn zwaard. De vijf vormen opnieuw de toren en met zijn werphaak kan de majoor ontsnappen. Buiten de cilinder valt hij op de grond.

Dan zoomt het beeld uit en ziet men een meisje een pop gekleed als de majoor oprapen van de grond. Het blijkt dat de cilinder een verzamelton is voor speelgoed net buiten een weeshuis. De vijf personages zijn slechts poppen die in de cilinder zijn achtergelaten. Het meisje stopt de majoor terug in de ton.

Slot[bewerken]

Aanhalingsteken openen

Just a barrel, a dark depository where are kept the counterfeit, make-believe pieces of plaster and cloth, wrought in the distorted image of human life. But this added, hopeful note: perhaps they are unloved only for the moment. In the arms of children there can be nothing but love. A clown, a tramp, a bagpipe player, a ballet dancer and a major. Tonight's cast of players on the odd stage known as the Twilight Zone.

Aanhalingsteken sluiten
Rod Serling

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]