Five Nights at Freddy's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Five Nights at Freddy's
Five Nights at Freddy's Logo.png
Bedenker Scott Cawthon
Ontwikkelaar Scott Cawthon
Datum van uitgave Microsoft Windows
8 augustus 2014
Android
27 augustus 2014
iOS
11 september 2014
Genre Survival horror, point-and-click adventure
Spelmodus Singleplayer
Engine Clickteam Fusion 2.5
Taal/talen Engels
Platform Microsoft Windows
Android
iOS
Windows Phone
Nintendo Switch
Navigatie
Vervolg Five Nights at Freddy's 2
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Five Nights at Freddy's is een indie-computerspel, ontwikkeld door Scott Cawthon. In het spel moet de speler zich 's nachts als bewaker van een pizzarestaurant verdedigen tegen animatronics.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

De speler bevindt zich in een kantoor waar hij/zij van middernacht tot 6 uur 's morgens moet zitten. Men moet in deze periode zien te overleven terwijl de robot door het restaurant lopen. De speler heeft maar een beperkte hoeveelheid elektriciteit die hij kan gebruiken om door de camera's te kijken om te zien waar de robots zich bevinden, om lichten in de gang aan te doen om te kijken of er een robot voor het raam staat, of om de deuren te sluiten als er een robot voor het kantoor staat. Als de speler wordt gevonden door een robot, zal deze hem aanzien als een robot zonder zijn kostuum. Hierna zal de robot proberen de speler in een kostuum te proppen dat gevuld is met draden, tandwielen en stekels en de speler hierbij doden.

Plot/verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De speler speelt als Mike Schmidt, de nieuwe nachtwaker in het restaurant. Een voicemailbericht dat is achtergelaten door zijn voorganger vertelt dat de robots vrij rondlopen.

Uitgeknipte krantenstukjes op de muur vertellen over vijf kinderen die ooit naar een achterkamer zijn gelokt tijdens een kinderfeest door iemand in een Freddy Fazbear-kostuum. De dader zou zijn gearresteerd, maar de kinderen zijn nooit teruggevonden.

Animatronics[bewerken | brontekst bewerken]

  • Freddy
  • Bonnie
  • Chica
  • Foxy
  • Golden Freddy

Elk van deze animatronics heeft zijn eigen manier van aanvallen. Bonnie komt altijd via de linkerkant en Chica van de rechterkant. Freddy verbergt zich voor de camera en komt van rechts (tenzij de stroom uitvalt, dan komt hij van links). Foxy wacht achter een gordijn op een onbewaakt moment om naar de linkerdeur te rennen. Daarnaast is er ook nog Golden Freddy. Deze verschijnt in het kantoor nadat er op CAM 2B een Golden Freddy poster verschijnt. Als de speler te lang naar hem kijkt, crasht de game.

Vervolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 november 2014 kwam ook een vervolg met nieuwe animatronics uit; Five Nights at Freddy's 2. Het restaurant heeft nu dertien animatronics: Mangle, Toy Freddy, Toy Chica, Toy Bonnie, Balloon Boy (ook BB genoemd), de Puppet (ook wel Marionette genoemd), Endoskeleton, JJ (werd meestal Balloon Girl genoemd) en Golden Freddy, Freddy, Bonnie, Foxy en Chica. In dit deel zijn er geen deuren, maar de speler moet zich verdedigen met een masker en een zaklamp.

Op 2 maart 2015 kwam bovendien Five Nights at Freddy's 3 uit, op 23 juli 2015 Five Nights at Freddy's 4, op 19 februari 2016 FNaF World, op 7 oktober 2016 Five Nights at Freddy's: Sister Location, op 4 december 2017 Five Nights at Freddy's 6: Freddy Fazbear's Pizza Simulator, op 27 juni 2018 Ultimate Custom Night en op 28 mei 2019 Five Nights At Freddy's VR: Help Wanted.