Flaco Jiménez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flaco Jiménez
Jiménez in 2012
Algemene informatie
Volledige naam Leonardo Jiménez
Geboren 11 maart 1939
Geboorteplaats San Antonio
Land Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Tex-Mex muziek
Beroep Accordeonist
Instrument(en) Knopaccordeon
Invloed(en) Conjunto-muziek
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Flaco Jiménez (San Antonio, 11 maart 1939) is een Amerikaans accordeonist, met name op de knopaccordeon.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is een Tejano, ofwel een muzikant uit het grensgebied van Texas en Mexico. Zijn vader, Santiago Jiménez sr., waar hij al mee speelde op zevenjarige leeftijd, was een van de pioniers van de conjunto-muziek. Door het toelaten van allerlei andere muziekstijlen is de benaming nu Tex-Mex muziek.

Met de groep Los Caporales speelde Jiménez verschillende jaren in de omgeving van San Antonio en hij nam al grammofoonplaatjes op toen hij nog maar vijftien jaar was.

In 1960 trad hij enkele jaren op met Doug Sahm (beter bekend van Sir Douglas Quintet). Daarna ging Jiménez naar New York en speelde daar met Dr. John, David Linsey, Peter Rowan, Ry Cooder en met Bob Dylan.

Ry Cooder hielp Jiménez aan een bredere bekendheid waardoor hij regelmatig buitenlandse tournees maakte en een graag geziene medewerker is bij opnames van andere muzikanten. Samen met Freddy Fender (overleden in 2006) en Doug Sahm (overleden in 1999) speelde hij in de superband Texas Tornados, en in 1996 kregen zij een Grammy in de categorie Best tejano Performance. In 1986 won hij een Grammy Award met een lied van zijn vader Ay te dejo en San Antonio.

Jiménez speelde ook met Los Super Seven samen met David Hildago en Cesar Rosas (Los Lobos), Joe Elly, Ruben Ramos en Rick Trevino. In 1989 maakte hij een tournee door Nederland met de Limburgse band Rowwen Heze. Verder speelde hij in 1994 mee op het album Shine on van The Cats (toen zonder Piet Veerman).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flaco Jiménez van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.