Naar inhoud springen

Flakkees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flakkees
Nederlands dialect
Taalgebied Flakkee
Streekdialecten Oostflakkees, Brabants-Flakkees, Westflakkees
Portaal  Portaalicoon   Taal

Het Flakkees is het dialect van Overflakkee. Net als het Goerees op Goeree behoort het tot het Zeeuws, hoewel het op Zuid-Hollands gebied gesproken wordt.

Het Flakkees heeft, net als het Goerees, de h behouden, behalve in Achthuizen en katholiek Oude-Tonge (onder West-Brabantse invloed), evenals de r voorafgaand aan de s (kers, niet kes zoals in Zeeland), opnieuw net als in het Goerees. Een aantal kenmerken die het Goerees onderscheiden van andere Zeeuwse dialecten treden in het Flakkees niet op: de Flakkeese dialecten vormen hun tweede infitief op -en, niet op -ene (zie Goerees voor meer een gedetailleerdere uitleg), het prefix voor voltooide deelwoorden luidt ge-, niet e- en de Nederlandse aa verandert gewoonlijk in een ae, zoals in de meeste Zeeuwse dialecten.

Het Flakkees laat zich verder onderverdelen in het Oostflakkees (Ooltgensplaat, Den Bommel en het protestantse deel van Oude-Tonge), het Brabants-Flakkees (Achthuizen en het katholieke deel van Oude-Tonge) en het Westflakkees (de overige plaatsen, te weten Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland, Nieuwe-Tonge, Stellendam, Melissant, Herkingen, Battenoord en Stad aan 't Haringvliet).

Natuurlijk zijn de onderverdelingen ook weer op te delen. Zo zal men ook goed het verschil kunnen horen binnen het Westflakkees tussen bijvoorbeeld Stellendam (Westelijk Overflakkee) en Nieuwe Tonge (Midden/Oostelijk Overflakkee). Ook in de dorpen als Middelharnis en Sommelsdijk wordt dertien als dortien uitgesproken, terwijl dit in de overige dorpen die Westflakkees spreken, niet het geval is.

Goerees Westflakkees Oostflakkees Brabants-Flakkees Standaardnederlands
Hie stoat in 't huus van zn vriend Hie staet in 't huus van zn vriend Hie staet in 't huus van zn vrind Ie staet in 't uus van zn vrind Hij staat in het huis van zijn vriend
Hie is in 't huus van zn vriend ewîst Hie is in 't huus van zn vriend gewîst Hie is in 't huus van zn vrind gewîst Ie is in 't uus van zn vrind gewîst Hij is in het huis van zijn vriend geweest

Het Flakkees wordt net als het Goerees weinig in haar voortbestaan bedreigd ondanks alle invloeden vanuit overig Nederland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]