Flanders Business School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flanders Business School
Locatie Antwerpen, België
Opgericht 2000
Type businessschool
Rector Katia Campo
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Flanders Business School (FBS) is een in Antwerpen gevestigde businessschool. De school was aanvankelijk een initiatief van de Handelshogeschool Antwerpen (nu Hogeschool Thomas More) en behoort sinds 2012 tot de subfaculteit Handelswetenschappen van de KU Leuven in Antwerpen. FBS werkt voor zijn Executive MBA programma nauw samen met de Kellogg School of Management in Chicago.

FBS nam zijn huidige vorm aan in 2000 en koos toen resoluut voor een sterke nadruk op ondernemerschap in al haar activiteiten.[1] De school biedt sindsdien als enige in België de Executive Master of Business Administration (MBA) met de nadruk op ondernemerschap aan en verwierf hiervoor in 2004 een accreditatie van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), de officiële instantie die de kwaliteit van de opleidingen in het hoger onderwijs in het Nederlands taalgebied controleert.

ILC²[bewerken]

Daarnaast werd ook een eigen onderzoekscentrum opgericht – het Intrapreneurial Learning Competence Centre (ILC²). Dit centrum verricht zowel eigen onderzoek als onderzoek voor of in samenwerking met derden. Het onderzoek spitst zich toe op ondernemerschap (entrepreneurship) in al zijn gedaantes, waarvan het onderzoek naar ondernemerschap binnen reeds bestaande organisaties (“corporate entrepreneurship” of intrapreneurship) het meest spraakmakend is. Een deel van de onderzoeksresultaten van het centrum werd in 2008 gebundeld in het boek “Verlicht Ondernemen”, dat werd geschreven door voormalig decaan van de school, prof. Bruno Tindemans, en door prof. Stefan Stremersch (Erasmus Universiteit Rotterdam, Nederland).

In-company executive education[bewerken]

Naast het onderzoekscentrum en de MBA-opleiding bouwde Flanders Business School nog een derde activiteit uit: de in-company executive education. Daar ligt de nadruk op het begeleiden en stimuleren van werknemers met ondernemend talent.

Uit het onderzoek dat het ILC² verrichtte bleek dat ondernemerschap de basis is van innovatie en dat het ook kan aangeleerd worden. Sindsdien wordt de ontwikkeling van ondernemerschap door de school benaderd als een systematisch educatief proces: zowel het MBA-programma als de in-company executive education werden vanuit deze visie vormgegeven. Dit hield in dat niet alleen de lesonderwerpen, maar ook de manier van lesgeven en examineren diende te worden aangepast of aangevuld. Zo zijn visieontwikkeling, opportuniteitsplanning, teamwork, constructieve sparring en integriteit – en dus ook zelfkennis - essentieel in de vorming van evenwichtige, toekomstige (bedrijfs)leiders, terwijl daar in een traditioneel MBA-programma veel minder aandacht aan geschonken wordt.

Nadruk op ondernemen[bewerken]

Met dit in het achterhoofd werd het MBA-programma op een geheel nieuwe leest geschoeid en kreeg het zijn huidige naam en doelstelling: ‘met focus op ondernemerschap’. De ervaringen die binnen het MBA-programma werden opgedaan vormden al gauw de inspiratiebron voor de verdere ontwikkeling van de in-company executive education-activiteiten.

Vanaf 2001 werd gesleuteld aan een formule waarmee een bredere groep van mensen in bedrijven kon aangesproken worden. ‘Hoe brengen we ondernemerschap (terug) in de ondernemingen’, bleek de centrale vraag. Binnen de school en het onderzoekscentrum, en in samenspraak met bedrijven die bekend zijn om hun sterke innovatiedrang, werd gezocht naar en geëxperimenteerd met methodes waarmee werknemers en hun organisatie kunnen leren op zoek gaan naar sterke ideeën voor vernieuwing, en hoe ze deze het best kunnen uitwerken. Dit mondde onder meer uit in een onderzoeksrapport van ILC².[2]

In 2005 stond de formule op punt en kreeg ze haar huidige naam: de “entrepreneurial boot camp”. De “entrepreneurial boot camp” vatte de kerndoelstellingen van de entrepreneurial MBA krachtig samen en maakte tegelijk de inbedding van ondernemerschap in de bedrijfscultuur mogelijk. De boot camps eindigen immers telkens met de presentatie van projecten die klaar zijn voor een beslissing over de verdere ontwikkeling.

Onder andere bij Alcatel-Lucent (aanvankelijk Alcatel) werden op deze manier reeds tientallen nieuwe projecten gestart. De fusie tussen Alcatel en Lucent Technologies in december 2006 stuwde de populariteit van de entrepreneurial boot camp. Het befaamde innovatiecentrum van Lucent Technologies, Bell Labs (Murray Hill, VS), kreeg immers een Belgische vestiging die, als leverancier van innovaties voor Alcatel-Lucent, een reputatie hoog te houden heeft. De entrepreneurial boot camps werden daardoor op korte termijn de motor achter de innovaties die bestemd zijn voor de Noord-Europese activiteiten van Alcatel-Lucent.

In 2012 bundelden Flanders Business School (FBS) en de Subfaculteit Handelswetenschappen van KU Leuven in Antwerpen hun krachten.

Share on emailShare on printShare on linkedinShare on twitter Flanders Business School en de Subfaculteit Handelswetenschappen van KU Leuven in Antwerpen bundelen hun krachten in ondernemerschapsbevorderend academisch onderwijs.


Twee gevestigde academische spelers met een duidelijke ondernemerschapsgerichte finaliteit in Antwerpen slaan de handen in elkaar. Vanaf heden bundelen Flanders Business School (FBS) en de Subfaculteit Handelswetenschappen van KU Leuven in Antwerpen hun krachten. Door deze samenwerking werd het Entrepreneurial Executive MBA Programma van FBS versterkt met een omvangrijke academische en bedrijfsgeoriënteerde onderbouw. Verder krijgt FBS toegang tot een aanzienlijke onderwijsexpertise en starten beide organisaties een gezamenlijk wetenschappelijk onderzoeksprogramma. Deze samenwerking is gegroeid vanuit een gedeeld besef dat beide organisaties opleidingen aanbieden die een sterke inhoudelijke complementariteit vertonen, waardoor er een natuurlijke aanvulling ontstaat van elkaars aanbod, en dat beide instellingen een constante zorg delen om de verworven kennis te toetsen aan de realiteit van het bedrijfsleven.

Programma[bewerken]

FBS pionierde in België met het master-na-masterprogramma ‘Executive MBA met focus op ondernemerschap’. Het programma werd in 2000 gelanceerd en loopt in samenwerking met de Kellogg School of Management in Chicago.

Studenten komen typisch uit grote ondernemingen die hun high potentials sturen om te leren hoe zij nieuwe, rendabele projecten kunnen opstarten binnen het bedrijf, uit KMO’s die een groeisprong nastreven en uit grote familiebedrijven waar opvolgers of overnemers het bedrijf in de komende jaren naar een hogere dimensie moeten leiden.

Locatie[bewerken]

De hoofdzetel van FBS is gevestigd in Antwerpen waar ook het merendeel van de lessen plaatsvinden. Door de samenwerking met Kellogg School of Management hebben de studenten ook lesmomenten in Chicago.

Accreditatie[bewerken]

De kwaliteit van het MBA-programma van FBS wordt gecontroleerd door de VLIR, de instelling die belast is met de kwaliteitscontrole van de Vlaamse universiteiten. De NVAO, de organisatie die instaat voor accreditaties voor het hoger onderwijs in het Nederlands taalgebied, verleende de accreditatie voor het MBA-programma.

Organisatie[bewerken]

De school is een onafhankelijke non-profitorganisatie en maakt geen gebruik van overheidssubsidies. De voorzitter van de Raad van Bestuur is Franky Depickere, gedelegeerd bestuurder van Cera en KBC Ancora. Bekende alumni zijn onder andere Theo Dilissen (voorzitter Raad van Bestuur van Belgacom), Chris Van Doorslaer (CEO Cartamundi) en Luc Burgelman (CEO en mede-oprichter Porthus).

Externe links[bewerken]