Flanders DC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Flanders DC of Flanders District of Creativity is de Vlaamse organisatie voor ondernemingscreativiteit en een initiatief van de Vlaamse regering.[1] De organisatie stimuleert in opdracht van de Vlaamse regering gewone bedrijven om innovatie toe te passen in hun bedrijf. Daarnaast stimuleert de organisatie mensen met een creatief beroep ondernemender te maken. Flanders DC valt onder de bevoegdheid van minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters.

Geschiedenis[bewerken]

Flanders DC werd opgericht door minister Patricia Ceysens op 7 mei 2004 met als doelstelling de Vlaamse economie te stimuleren door middel van creativiteit, ondernemerschap en internationalisering. Sinds 2009 maakt ook Flanders Fashion Institute deel uit van Flanders DC.[2]

Doelstellingen[bewerken]

Samen met de Vlerick Business School en Antwerp Management School werkt Flanders DC aan kennisopbouw op vlak van ondernemingscreativiteit en innovatie in Vlaanderen.

Flanders DC wil zowel bedrijven, onderwijs, beleidsmakers als particulieren bewustmaken van het belang van creativiteit en innovatie. Daarnaast zet Flanders DC zich, sinds de fusie met het Flanders Fashion Institute, ook in om mensen uit de creatieve sector te professionaliseren. De organisatie zet heel wat grote en kleine events op om die dubbele doelstelling waar te maken.

Activiteiten[bewerken]

Via events en workshops (vaak in samenwerking met partnerorganisaties) wil Flanders DC het belang van innovatie breed ingang doen vinden. Eind 2012 organiseerde Flanders DC een eerste festival van de creativiteit, een stadsbreed massaevent in Turnhout.

Flanders DC is de initiator van de wereldwijde Creativity World Forum conferenties die sinds 2004 jaarlijks georganiseerd worden. Het CWF werd in november 2011 georganiseerd in Hasselt, in 2012 in Rio de Janeiro en in 2014 in Kortrijk.

Voor bedrijven, onderwijs en beleid ontwikkelde Flanders DC de GPS brainstormtool. Met een idee per dag lanceerde de organisatie een uitdaging voor heel Vlaanderen om zo veel mogelijk ideeën te bedenken.

Televisieprogramma's[bewerken]

Flanders DC zat achter het televisieprogramma De Bedenkers. In januari 2013 kondigde de organisatie het door Agentschap Ondernemen gefinancierde programma Topstarter aan, een zoektocht naar de meest beloftevolle jonge starter van Vlaanderen.

Internationaal[bewerken]

Internationaal zit Flanders DC achter het Districts of Creativity netwerk, een organisatie die twaalf creatieve regio's in de wereld samenbrengt.

Externe links[bewerken]