Flare-koppeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flare koppeling. 1 Schroefdraad. 2 O Afdichtring. 3 Koppelingshuis. 4 Wartel. 5 Afdichtvlak. 6 Steunring. 7 Opgetrompte pijp.

Een flare-koppeling is een koppeling die voor het afdichten gebruikmaakt van de opgetrompte pijp.

Het is een koppeling welke afdicht door het aandrukken van een relatief zacht materiaal op een harde ondergrond.

Principe[bewerken]

Op een pijp (7) wordt een wartel (4) en een steunring (6) geschoven. Hierna wordt de pijp aan het uiteinde, met een speciaal gereedschap, opgetromd (voorzien van een kegelvorm). De pijp met steunring wordt op het koppelingshuis (3) geplaatst. Met de wartel (4) wordt de opgetrompte pijp tegen het afdichtvlak (5) gedrukt. Doordat het pijpmateriaal relatief zacht is (een zacht metaal of koper) zal in het contactvlak (5) er een vervorming optreden. Deze vervorming van het relatief zachte materiaal zorgt voor de afdichting.

Toepassing[bewerken]

Flare-koppelingen staan bekend om hun robuustheid en worden om deze reden vaak toegepast in kritieke constructies en bij moeilijk toegankelijke koppelingen.

Voordelen[bewerken]

Het voordeel van een flare-koppeling is dat deze geen losse afdichtring heeft. Hierdoor is de koppeling betrouwbaarder dan een koppeling met een losse afdichtringen.

Nadelen[bewerken]

Het nadeel van een flare-koppeling is dat voor het optrompen van de pijp er een speciaal gereedschap nodig is. Een ander nadeel van de flare-koppeling is dat bij het optrompen (oprekken) van de pijp er soms aan de omtrek (haar)scheuren ontstaan. Hierdoor kan er een potentieel lek ontstaan.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]