Flashback (computerspel uit 1992)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flashback
(Cover op en.wikipedia.org)
Bedenker Paul Cuisset
Ontwikkelaar Delphine Software
Uitgever U.S. Gold
Datum van uitgave 1992
Genre Platformspel, actiespel
Spelmodus Singleplayer
Media Spelcartridge, cd-rom, download, diskette
Navigatie
Vervolg Fade to Black
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Flashback, ook bekend als Flashback: The Quest for Identity in de Verenigde Staten, is een computerspel uit 1992 dat is ontwikkeld door Delphine Software en uitgegeven door U.S. Gold.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Flashback speelt zich af in het jaar 2140, waar rechercheur Conrad B. Hart wordt achtervolgd door mutanten. Zijn ontsnappingspoging eindigt in de jungle waar het spel begint. Als gevolg van geheugenverlies weet Conrad zich niets meer te herinneren. Hij vindt een holokubus met een vooraf opgenomen bericht, dat hem vertelt om zijn vriend Ian te ontmoeten in New Washington.

Aangekomen bij Ian wordt Conrads geheugen hersteld. Hij wil zo snel mogelijk terug naar aarde, maar de enige manier om een ticket hiervoor te bemachtigen is er een te winnen in Death Tower, een spelshow waarin deelnemers vechten tot de dood. Conrad wint het spel en reist naar de aarde.

Hier wordt hij achtervolgd door de Morphs. Hij weet te ontsnappen naar hun schuilplaats waar hij een gesprek afluistert waarin plannen voor het overnemen van de aarde worden besproken. Tijdens een ontsnappingspoging weet Conrad zich met een teleporter naar de thuisplaneet van de Morphs te verplaatsen. Hij heeft opdracht gekregen het meesterbrein uit te schakelen dat alle Morphs bestuurt. Dit lukt, en Conrad weet te ontsnappen met een ruimteschip.

Spel[bewerken]

Flashback is ontworpen en deels geprogrammeerd door Paul Cuisset, die eerder had gewerkt aan het avonturenspel Future Wars. Het spel kwam initieel uit voor de Amiga en Sega Mega Drive in 1992. Een jaar later werd het geporteerd naar andere systemen zoals MS-DOS, Acorn Archimedes, en de SNES. In 1994 en 1995 werden er cd-rom-versies uitgebracht voor de Sega Mega-CD, 3DO, Cd-i, Apple Macintosh, en FM Towns. In 1995 kwam er ook een versie uit voor de Atari Jaguar. Tenslotte kwam er versies voor NEC PC-98, Mac OS, Symbian, en Maemo.

Het spel bevat handgetekende achtergronden, en de animaties zijn ontwikkeld met een rotoscoop, zodat er vloeiende beelden ontstaan vergelijkbaar met Another World en de Prince of Persia-serie.

Flashback werd in 1995 opgevolgd door het spel Fade to Black.

In 2013 kwam er een remake uit van Flashback voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Ontvangst en success[bewerken]

Het spel werd alom geprezen om de vloeiende animaties en de uitdagende puzzels. Als kritiek werd de onhandige interface en traagheid genoemd.

Flashback werd een commercieel success en werd vermeld in het Guinness Book of Records als het bestverkochte Franse spel ooit.[1]

Beoordeeld door Platform Datum Score
Defunct Games 3DO 25 februari 2006 95%
Game Zero Sega Mega Drive april 1993 92%
Sega-16.com Sega Mega Drive 27 maart 2006 90%
PC Games (Duitsland) DOS september 1988 88%
CU Amiga Amiga mei 1993 87%
Jeuxvideo.com 3DO 4 mei 2009 80%
App Spy iPhone 7 mei 2009 80%
GamePro (USA) Jaguar april 1995 80%
Jeuxvideo.com SEGA CD 4 mei 2009 80%
Jeuxvideo.com Sega Mega Drive 4 juni 2009 80%

Externe link[bewerken]