Flatliners (1990)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flatliners
Tagline Some lines shouldn't be crossed.
Regie Joel Schumacher
Producent Michael Douglas
Rick Bieber
Scenario Peter Filardi
Hoofdrollen Kiefer Sutherland
Julia Roberts
Kevin Bacon
William Baldwin
Oliver Platt
Muziek Lincoln Chase
James Newton Howard
David A. Stewart
Montage Robert Brown
Cinematografie Jan de Bont
Distributie Columbia Pictures
Première 10 augustus 1990
Genre Horror
Thriller
Speelduur 111 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 26 miljoen Amerikaanse dollar
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Flatliners is een Amerikaanse speelfilm uit 1990 onder regie van Joel Schumacher naar een script van Peter Filardi, en geproduceerd door Michael Douglas. In 2017 kwam een remake van de film in de bioscopen.

Verhaal[bewerken]

Vier medische studenten (Nelson, Rachel, David en Joe) experimenteren in het geheim met bijna-doodervaringen door een hartstilstand te forceren. Het doel van de experimenten is het ontdekken van een eventueel leven na de dood. Na elk experiment wordt echter de betreffende deelnemer geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen uit zijn of haar verleden en elk van hen komt daardoor met zijn geweten in de problemen.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De spoken uit het verleden lijken de vier studenten te willen laten voelen wat zij in het verleden zelf gevoeld hebben. In het geval van Rachel pakt het positief uit: haar vader pleegde zelfmoord toen ze nog een klein meisje was. Hoewel ze altijd dacht dat het haar schuld was komt ze er nu achter dat haar niets te verwijten viel. Bij de drie jongens zijn de gevolgen van de bijna-doodervaring echter minder plezierig. Nelson wordt vanaf zijn bijna-doodervaring achterna gezeten door Billy, een klein jongetje in een rode trui, die hem hardhandig in elkaar slaat op ieder moment dat Nelson alleen in een ruimte is. Het blijkt een jongetje te zijn dat ooit om het leven is gekomen door toedoen van Nelsons pestgedrag. Joe heeft er een sport van gemaakt om vrouwen met valse beloften het bed in te krijgen, om ze vervolgens tijdens "de daad" te filmen. In de visioenen die hem achtervolgen, maken de vrouwen misbruik van hém ... de spoken verdwijnen uiteindelijk wanneer zijn verloofde (de eerste van wie hij wél echt blijkt te houden) op een gegeven moment zijn verzameling videobanden ontdekt en daardoor de relatie definitief verbreekt. Dave pestte op jonge leeftijd jarenlang een Afro-Amerikaans meisje in zijn klas, dat hem voortaan te pas en te onpas komt uitschelden. Het spook uit het verleden verdwijnt echter vanaf het moment dat de student zijn vroegere klasgenootje gaat opzoeken, om haar om vergeving te vragen.

Hoofdrolspelers[bewerken]

Locatie[bewerken]

De film speelt in Chicago. De buitenkant van het Museum of Science and Industry diende als decor van de experimenteerruimte.