Flavius Castinus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Flavius Castinus (ca. 390 – ca ?) was een Romeinse generaal en politicus aan het hof van keizer Honorius en Valentinianus III.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ten tijde van keizer Honorius voerde Castinus als dux (keizerlijk stadhouder) van Spanje tevens het bevel over het Provenciale leger. In deze functie was hij verantwoordelijkheid voor de strijd tegen de Vandalen, Alanen en Sueven.

Met hulp van de Visigoten onder leiding van Wallia werden de Silingen, in het zuiden van Spanje in Baetica en de Alanen in Lutetia, verpletterend verslagen. De Romeinen verzuimden het karwei af te maken, want in 418 verlieten de Visigotische hulptroepen in opdracht van de keizer Spanje. Vermoedelijk wilde Honorius in Spanje geen sterk volk als de Visigoten hebben. In die tijd werd dat als een verstandig besluit gezien, want als dezen zich daar blijvend zouden vestigen, dan zou men hen er niet gemakkelijk uit kunnen verdrijven. Zonder de steun van de Visigoten ging de strijd tegen de overgebleven Vandalen en Sueven aanmerkelijk moeizamer. Het Romeinse leger onder leiding Castinus leed in 423 in Baetica een zware nederlaag tegen Gunderic, de koning van de Vandalen.

Gebruik makend van de zwakte van de Romeinen keerden in 426 de Visigoten op eigen initiatief terug naar Spanje. Onder koning Theodorik I versloegen zij de Alanen, en brachten deze een vernietigende nederlaag toe. Het is niet duidelijk of de Visigoten in opdracht van de Romeinen vochten. Met of zonder hulp van de Visigoten was Castinus evenwel niet in staat de Romeinse hegemonie in Spanje te doen weer keren.

Na de dood van keizer Honorius, die kinderloos stierf in 423, steunde Castinus, evenals Aetius de usurpator Iohannes, een hoge hoffunctionaris (primicerius notariorum), nadat die zichzelf tot keizer van het West-Romeinse Rijk had uitgeroepen, omdat Theodosius II lang twijfelde wie aan te stellen in deze positie. Castinus zou vervolgens in 424 als consul worden aangesteld. Na Iohannes dood in juni of juli 425 zou hij in ballingschap zijn gegaan. Het is echter niet geheel onmogelijk dat hij zijn diensten aan keizer Valentinianus III zou hebben aangeboden.

Verder is bekend dat Castinus een opponent was van Bonifatius, een vertrouweling van Galla Placidia. We weten niet wanneer Castinus is gestorven.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]