Flessenwater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mineraalwater uit Larvik, Noorwegen
Mineraalwater uit Oeganda

Flessenwater of fleswater is een groepsnaam voor alle soorten gebottelde vormen van drinkwater. Dit water is doorgaans bronwater of mineraalwater en wordt soms betrokken uit dezelfde bronnen waaruit waterleidingbedrijven hun drinkwater oppompen.

Verpakkingsmateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

Flessenwaters werden vroeger uitsluitend verpakt in glazen flessen. Voor kleine verpakkingen wordt dit materiaal nog steeds gebruikt naast kunststof. Bij grotere verpakkingen worden glazen flessen steeds meer verdrongen door petflessen.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Flessenwater wordt vrijwel uitsluitend gebruikt om te drinken. Voor andere huishoudelijke toepassingen als koken en douchen wordt het goedkopere leidingwater gebruikt. In landen waar geen leidingwater beschikbaar is wordt flessenwater ook voor andere toepassingen gebruikt als tanden poetsen of het bereiden van voedsel. Dit geldt ook voor landen waar wel leidingwater beschikbaar is maar de kwaliteit van het door de waterleidingbedrijven geproduceerde water onvoldoende is voor menselijke consumptie. Het aantal toepassingen van flessenwater neemt over het algemeen toe naarmate de kwaliteit van het leidingwater lager is.

In landen waar kwalitatief hoogwaardig drinkwater via leidingnetwerken beschikbaar is, vervullen flessenwaters een aanvullende rol voor consumenten die andere eisen stellen aan smaak of samenstelling. Daarnaast wordt flessenwater in deze landen gebruikt als lifestyleproduct. Voorbeelden hiervan zijn het drinken van flessenwater in restaurants, op terrassen of onderweg. Drinkwater uit de kraan wordt in deze situaties door een deel van de consumenten gezien als een te gewoon product of men kiest bewust voor een wat anders smakend mineraalwater. Het gebruik als lifestyleproduct wisselt van consument tot consument en van streek tot streek. Zo is het bijvoorbeeld in Frankrijk weer heel gewoon om in een restaurant naast een glas wijn een karaf kraanwater op tafel te zetten.[bron?]

Flessenwaters worden ook koolzuurhoudend verkocht en concurreren dan met andere koolzuurhoudende dranken.

Consumptie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gemiddelde verbruik van flessenwaters per hoofd van de bevolking verschilt sterk per land. Enkele voorbeelden van de jaarlijkse consumptie per persoon:[1]

  2006
België 134 liter
Denemarken 20 liter
Duitsland 158 liter
Frankrijk 128 liter
Italië 197 liter
Nederland 21 liter
Spanje 136 liter
Verenigd Koninkrijk 27 liter
Zweden 26 liter

De consumptie van flessenwaters is in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Scandinavische landen opvallend veel lager dan in de Zuid-Europese landen. Een van de oorzaken zou kunnen zijn dat in deze Noord-Europese landen al lange tijd kwalitatief goed drinkwater geleverd wordt, waardoor het thuisgebruik van flessenwaters veel lager is dan in landen waar men minder vertrouwen heeft, al dan niet terecht, in de kwaliteit van het leidingwater.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van flessenwater is een controversieel onderwerp in landen waar wettelijk streng gereguleerd drinkwater overal beschikbaar is via het waterleidingnet. De pH (zuurgraad) van sommige bronwaters in flessen zou beter zijn dan die van leidingwater. Er zijn tegenstrijdige berichten in media en vakpers[bron?] over de contaminatie door restanten van pesticide en herbicide in leidingwater dat gewonnen is uit oppervlaktewater. En hoewel waterleidingbedrijven sinds het eind van de 20e eeuw vrijwel geen chloor meer gebruiken als desinfectiemiddel, blijven trihalomethanen een hot item. Ook is er discussie over mogelijke nadelige effecten van de hoge hoeveelheid opgeloste stoffen in menig mineraalwater. Ten slotte is de smaak van water een steeds terugkerend element in de discussie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zoek flessenwater op in het WikiWoordenboek.