Flitskrediet (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
"Payday loan' is een korte overbruggingslening tot de datum dat het salaris wordt ontvangen.

Een flitskrediet (ook wel SMS-krediet of minikrediet of flitslening) is een lening met een korte looptijd en lage leensom. De leensom bedraagt doorgaans enkele tientallen tot honderden euro's. De looptijd is in alle gevallen korter dan drie maanden, hierdoor vallen deze kredietverstrekkers niet onder de regelgeving van onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Wet op het financieel toezicht.[1],[2] Op 1 juli 2007 opende Ferratum uit Finland de Nederlandse markt voor minileningen via SMS en Internet. Inmiddels zijn er meerdere aanbieders actief.

De bij wet bepaalde maximale rentevergoeding voor leningen in Nederland bedraagt momenteel 15% (2010).[3] Om dit maximum te omzeilen brengen verstrekkers van flitskredieten in plaats van rente vaak zeer hoge "leenkosten" in rekening. De totale vergoeding, vaak omschreven als administratie- of behandelingskosten, voor flitskredieten kan als percentage omgerekend oplopen tot 600% per jaar.[2],[4] Verstrekkers van kredieten met dergelijke rentepercentages worden vaak gekwalificeerd als woekeraar.

Als gevolg van een wijziging van de Wet op het financieel toezicht vallen flitskredieten ook onder toezicht van de AFM. Deze wijziging zou 11 juni 2010 ingaan[5], maar de implementatie van de Richtlijn Consumentenkrediet, waar het flitskrediet onder valt, heeft vertraging opgelopen.[3] De regels rondom onder andere reclame-uitingen, kredietverstrekking en beoordeling van de kredietwaardigheid gaan dan ook voor flitskredieten gelden. Verder zijn aanbieders van flitskredieten dan verplicht het jaarlijkse kostenpercentage te vermelden.

In de Verenigde Staten staan vergelijkbare leningen vooral bekend onder de term pay day loan, waarbij in de naam gerefereerd wordt aan het gegeven dat de lening gebruikt kan worden als overbrugging tot aan de volgende dag dat de ontvanger van de lening salaris ontvangt (pay day).