Florentino Ameghino (paleontoloog)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Florentino Ameghino
Florentino Ameghino
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 19 september 1853
Geboorteplaats Moneglia
Overlijdensdatum 6 augustus 1911
Overlijdensplaats La Plata
Locatie graf Graf op Find a Grave
Nationaliteit Argentijns
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Paleontologie, geologie, zoölogie en antropologie
Alma mater nationale universiteit van La PlataBewerken op Wikidata
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Paleontologie

Florentino Ameghino (Moneglia, Italië, 19 september 1853La Plata, 6 augustus 1911) was een Argentijns geoloog, paleontoloog, zoöloog en antropoloog.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Ameghino was een autodidact die zich vooral in de zuidelijke Pampas bezighield met de studie van de geologie, paleontologie en zoölogie. Hij verzamelde een van de grootste collecties aan fossielen van de wereld in die tijd, waarmee hij talrijke geologische en paleontologische studies verrichtte. Hij verdiepte zich ook in de mogelijke aanwezigheid van de prehistorische mens in de Pampa's en poneerde enkele stellingen over de oorsprong van de menselijke aanwezigheid in Zuid-Amerika.

Ameghino volgde na zijn basisopleiding twee jaar een opleiding tot leraar. Van 1871 tot 1877 was hij leraar, later directeur, van de gemeentelijke school van Mercedes. Van 1878 tot 1882 was hij in Europa. Bij zijn terugkeer aanvaardde hij een leerstoel aan de afdeling zoölogie van de universiteit van Cordoba, die hem de titel doctor honoris causa verleende. Weer een jaar later kreeg hij een leerstoel in La Plata. Hij werkte als onderdirecteur van het La Plata Museum korte tijd samen met Francisco Moreno. Vanaf 1888 was hij directeur van de paleontologische afdeling. In 1902, na het overlijden van Carlos Berg, volgde zijn benoeming tot directeur van het Bernardino Rivadavia Natural Sciences Museum in Buenos Aires.[1]

Hij overleed aan diabetes.

Hommage aan Florentino Ameghino, door Erminio Blotta

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]