Florida East Coast Railway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Florida East Coast Railway
Spoorwegnetwerk van de Florida East Coast Railway
Algemene informatie
Land Verenigde Staten
Hoofdvestiging Jacksonville, Florida
Actief 1885 - heden
Website http://www.fecrwy.com
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Florida East Coast Railway (reporting mark FEC) is een Amerikaanse class II railroad spoorwegmaatschappij, opgericht in 1885. De onderneming heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de staat Florida op het grondgebied waarvan het spoorwegnetwerk is gelegen.

De FEC, die voornamelijk in het laatste kwart van de 19e eeuw en het eerste decennium van de 20e eeuw werd gebouwd, was een project van industrieel Henry Flagler. Flagler was oorspronkelijk elke winter in Florida om hulp te bieden bij de gezondheidsproblemen waarmee zijn eerste vrouw, Mary, werd geconfronteerd. Flagler, een medeoprichter en bedrijfsleider die samen met John D. Rockefeller Standard Oil uitbouwde tot de grootste petroleumleverancier van de Verenigde Staten, merkte tijdens zijn verblijven in St. Augustine zowel een gebrek aan diensten als een groot potentieel op. Hij begon vervolgens met wat zijn tweede carrière genoemd kan worden aan de ontwikkeling van resorts, industrieën en gemeenschappen langs de kust van Florida die grenzen aan de Atlantische Oceaan en de verbinding tussen deze locaties met de deels overgekochte en deels nieuw aangelegde Florida East Coast Railway. De FEC startte met de aankoop en fusie van drie kleinere spoorwegmaatschappijen, de St. John's Railway, de St. Augustine and Palatka Railway en de St. Johns and Halifax River Railway.

De FEC is mogelijk het best bekend voor het bouwen van de spoorlijn naar Key West, voltooid in 1912. Toen de FEC-lijn van het vasteland naar Key West zwaar werd beschadigd door de Labor Day Hurricane van 1935, kocht de staat Florida het resterende recht van en bruggen ten zuiden van Dade County, en werden deze spoorwegbeddingen herbouwd tot verkeersbruggen voor autoverkeer. De Overseas Railroad werd in 1938 heropend als de Overseas Highway. Een groter en blijvend Flagler-erfgoed was echter de ontwikkeling langs de hele oostkust van Florida, inclusief de door hem gestichte steden Palm Beach en West Palm Beach.

Tijdens de Grote Depressie werd de controle gekocht door erfgenamen van de familie du Pont. Na 30 jaar van fragiele financiële toestand, nam de FEC, onder leiding van een nieuwe president, Ed Ball, de maat van de vakbonden en hun macht. Ball verdedigde de stelling dat het bedrijf zich niet dezelfde kosten kon veroorloven als grotere klasse I-spoorwegen en dat het geld moest investeren in zijn infrastructuur, die snel een veiligheidsprobleem werd. De vakbonden gingen evenwel over tot een langlopende staking. Met behulp van vervangende werknemers raakte het bedrijf en enkele van zijn werknemers betrokken bij een van de langste en meer gewelddadige arbeidsconflicten van de 20e eeuw, van 1963 tot 1977. Uiteindelijk moesten de federale autoriteiten tussenbeide komen om het geweld, inclusief bomaanslagen, schietpartijen en vandalisme te stoppen. De rechtbanken oordeelden in het voordeel van de FEC met betrekking tot het recht om stakingsbrekers te gebruiken. Ball had van de moeilijke periode ook gebruik gemaakt zwaar te investeren in tal van stappen om zijn eigenlijke werking als spoorwegbedrijf te verbeteren, waarbij hij heel wat verschillende vormen van automatisering installeerde. De FEC was de eerste Amerikaanse spoorweg om treinen met slechts twee personen te bedienen, elimineerde caboose-voertuigen aan de staart van de treinen en beëindigde al zijn passagiersdiensten (die niet rendabel waren) tegen 1968.

In recentere tijden was de FEC een klasse I-spoorweg in eigendom van de St. Joseph Paper Company vóór 1983, FOXX Holdings van 1983 tot 2000 en Florida East Coast Industries (FECI) van 2000 tot 2016. Deze moedermaatschappij FECI werd in 2007 eigendom van Fortress Investment Group, dat het voor meer dan US $ 3 miljard (inclusief niet-railgoederen) had verworven. In 2017 kocht Grupo Mexico Transportes, bedrijfsonderdeel van de Grupo Mexico, de Florida East Coast Railway.

In de moderne tijd zijn de belangrijkste inkomsten van het bedrijf afkomstig van intermodale treinen (containervervoer) en rocktreinen (vervoer van kalksteen).

In januari 2018 begon de passagierslijndienst Brightline het spoorwegnetwerk van de FEC te gebruiken voor zijn route van West Palm Beach naar Fort Lauderdale, waarna het in mei 2018 zijn service uitbreidde naar Miami.

Bedrijfscijfers[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 bezat en exploiteerde de FEC 565 km hoofdlijn tussen Jacksonville en Miami, 446 km andere secundaire sporen en 254 km interne dienstsporen.

In 1925 vervoerde de FEC nog 979 miljoen ton-mijl vracht en 261 miljoen passagiersmijlen over 849 mijl weg en 1411 mijl spoor. In 1970 ging het om 1345 miljoen ton-mijl vracht en geen passagiersmijlen meer over 554 mijl weg en 1058 mijl spoor.

Zie de categorie Florida East Coast Railway van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.