Florida Cracker Horse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Florida cracker horse)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Florida Cracker Horse
Frederic Remington: A cracker cowboy
Frederic Remington: A cracker cowboy
Basisinformatie
Andere namen Seminole pony, Chickasaw pony, Florida Horse, Florida Cow-pony
Ras warmbloed
Type veedrijverspaard
Herkomst Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijzonderheden gangenpaard
Eigenschappen
Stokmaat ca. 142 - 152 cm
Kleuren grijs, roan en overige
Fokkerij
Ingekruist Iberische paarden
Stamboek Florida Cracker Horse Association
Website stamboek
Lijst van paardenrassen

De Florida Cracker Horse is een paardenras afkomstig uit Florida in de Verenigde Staten. Dit kleine veedrijverspaard staat ook wel bekend onder de namen Seminole pony, Chickasaw pony, Florida Horse en Florida Cow-pony en wordt vaak gebruikt voor trektochten en lange afstandsritten zoals jachten.

Geschiedenis[bewerken]

Dit ras stamt af van Spaanse paarden die in het begin van de 16e eeuw door Spaanse conquistadores naar Florida en omstreken werden gebracht. De Florida Cracker Horse is een mengeling van de oorspronkelijk Iberische paarden als de Andalusiër, de Sorraia, de Spaanse Jennet met Berber.

De Seminole-Indianen werkten als eersten echt met deze paarden, later gebruikten ranchers ze voor het werk met het vee. De Florida Cracker Horse is overal voor gebruikt, van rijden tot slepen met lasten, werk op het land en het trekken van lichte rijtuigen. Het paard heet 'Cracker' omdat hij vaak werd bereden door cowboys die crackers werden genoemd. De Cracker werd al snel het favoriete rijpaard van de cowboys, omdat deze paarden snel en wendbaar zijn.

Ondanks dat dit een zeer oud ras is, heeft het ras pas sinds 1989 een eigen stamboek. Met de oprichting van het stamboek en de rasvereniging wordt getracht het ras in stand te houden.

Uiterlijke kenmerken en eigenschappen[bewerken]

De Cracker is vrij klein van stuk, de stokmaat ligt tussen ongeveer 142 en 152 centimeter. Hij heeft een fijn hoofd, een rechte neuslijn, een gespierde hals en een schouder met een goede lengte. Voorts heeft hij een brede, diepe borst met een hellend kruis en een uiterst laag aangezette staart. Dit ras komt voor in alle kleuren, maar de kleuren roan en grijs komen het meest voor.

Over het algemeen hebben deze paarden veel temperament en zijn ze vriendelijk en sociaal. Hij is eveneens erg snel. Dit komt doordat deze paarden als extra gang de snelle renstap running walk bezitten, hetgeen een snelle variant van de tölt is. Bovendien is dit paard, ondanks zijn kleine formaat, in staat een volwassen man de hele dag te dragen.

Externe link[bewerken]