Floris V-pad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Floris V-pad
Floris V-pad
Pad LAW 1-3
Uitgave Wandelnet
ISBN 9789071068780
Kenmerken
Van Amsterdam
Naar Bergen op Zoom)
Lengte 244,5 km
Verbindingen Pionierspad, Grenslandpad, Groene Hartpad, Marskramerpad, Oeverloperpad, Trekvogelpad, Zuiderzeepad
Bijzonderheden Samen met LAW 1-1,
het Friese Woudenpad
en LAW 1-2, het Pionierspad,
vormt dit het Diagonaalpad.
Floris V-pad

Het Floris V-pad (LAW 1-3) is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 244,5 kilometer van Amsterdam naar Bergen op Zoom. De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven. Het pad wordt beheerd door de organisatie Wandelnet. Het pad is vernoemd naar Floris V (1254 - 1296, graaf van Holland en Zeeland).

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De route loopt van Amsterdam via Ankeveen en 's-Graveland langs Hilversum en de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht. Achter Mijnden wordt de A2 overgestoken; via Oud-Aa en Kockengen wordt Woerden bereikt. (NB: station Breukelen wordt niet meer aangedaan!) Hierna wordt de Lange Linschoten tot Oudewater gevolgd, en gaat de route over een tiendweg en langs de Vlist naar Schoonhoven.

Hier gaat de wandelaar met een veer over de Lek. Bij Groot-Ammers is Het Liesveld gelegen, een voormalig ooievaarsdorp. De route vervolgt langs een lange tiendweg langs Streefkerk en Nieuw-Lekkerland naar Kinderdijk. Langs de molens van Kinderdijk gaat de route naar Oud-Alblas en door het Alblasserbos naar Papendrecht. Hier wordt de Beneden-Merwede overgestoken, en langs het natuurgebied De Kikvorsch wordt de Nieuwe Merwede bereikt. Langs het (niet toegankelijke) natuurgebied de Dordtse Biesbosch wordt de Dordtsche Kil bereikt, die via de Kiltunnel gekruist wordt. Langs de Dordtsche Kil gaat de route naar Strijensas (De route is omgelegd voor de HSL-Zuid).

Vanaf Strijensas loopt de route door de polder tot Numansdorp, waar het Haringvliet wordt overgestoken. Via Willemstad en Dinteloord doet de route het Volkerak aan bij het natuurgebied Dintelse Gorzen. Hierna gaat de route door Steenbergen naar Bergen op Zoom.

Opgemerkt wordt dat in het voorjaar op een aantal plaatsen, met name op de tiendwegen, broedende zwanen kunnen worden aangetroffen, hetgeen tot flinke omwegen kan leiden.

Etappes[bewerken | brontekst bewerken]

etappe van naar lengte (km)
1 Amsterdam Dam Weesp station 17
2 Weesp station Kortenhoef 21
3 Kortenhoef Nieuwer ter Aa 19
4 Nieuwer ter Aa Woerden station 21
5 Woerden station Oudewater 13
6 Oudewater Schoonhoven veerpont 17
7 Schoonhoven veerpont Nieuw-Lekkerland 21
8 Nieuw-Lekkerland Dordrecht station Stadspolders 22
9 Dordrecht station Stadspolders Dordrecht (Kiltunnel) 19
10 Dordrecht (Kiltunnel) Numansdorp 21
11 Numansdorp Dinteloord 24
12 Dinteloord Steenbergen 21
13 Steenbergen Bergen op Zoom (Klavervelden) 18

Aansluitende paden[bewerken | brontekst bewerken]

Het pad heeft aansluitingen op het Pionierspad en het Zuiderzeepad in Muiden, het Trekvogelpad en de Stelling van Amsterdam in Weesp, het Waterliniepad op diverse plaatsen in de Vechtstreek, het Marskramerpad in Breukelen, het Groene Hartpad in Woerden, het Pelgrimspad en het Oeverloperpad bij Schoonhoven, en het Grenslandpad bij Bergen op Zoom. De gehele route maakt deel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De route heeft aansluitingen op het openbaar vervoer met stations te Weesp, Breukelen, Woerden, Dordrecht-Stadspolders (ca. 2 kilometer buiten de route) en Bergen op Zoom, en busverbindingen met de meeste andere plaatsen. De route loopt zo veel mogelijk over onverharde paden. Kampeermogelijkheden zijn in redelijke mate aanwezig.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]