Flujasplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flujasplein
Flujasplein in Venlo, oude situatie
Flujasplein in Venlo, oude situatie
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Vleesstraat
Eind Roermondsepoort
Lengte circa 30m
Breedte circa 40m
Algemene informatie
Aangelegd in late 19e eeuw
Bestrating klinkers
Geen toegang autoverkeer
Bebouwing late 19e eeuw/20e eeuw

Het Flujasplein (voorheen officieus Vleesplein geheten) is een plein in de binnenstad van de plaats Venlo in de Nederlandse provincie Limburg.

Ligging en indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het plein wordt begrensd door winkels aan de oost- en westzijde, de Roermondsepoort aan de zuidzijde en de Vleesstraat aan de noordzijde. Officieel heeft het plein nooit een naam gekregen, tot 2014.

Op de zuidelijke zijde stond een pand in langgerekte kioskvorm, ook met enkele winkels. Naar het oosten loopt de Kleine Beek, die weer uitkomt op het Dominicanenplein.

Verwijzing van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam werd gekozen als verwijzing naar de legendarische hoofdman van de Bructeren genaamd Valuas, die volgens de legende Venlo zou hebben gesticht. In het Venloos wordt de naam dan Flujas.

Aanpassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Over het plein lag nog een doorgaande fietsroute. Tot juni 2011 was hier ook gelegenheid om te zitten op een gemetselde constructie, maar per 7 juni van dat jaar heeft de gemeente besloten deze constructie af te breken vanwege de overlast van diverse groeperingen. In de volksmond werd deze constructie overigens de Apenrots genoemd.[1]

In het voorjaar van 2014 is het plein drastisch aangepast. Zo is het kioskgebouw verdwenen, de fietsroute is verlegd en een bewaakte fietsenstalling is aangelegd. Daarnaast zijn er banken geplaatst die in dezelfde stijl zijn vormgegeven als op de Romerstraat.