Fluxys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fluxys
Fluxys
Fluxys Building
Fluxys Building
Motto of slagzin Excellence in gas transport
Eigenaar Publigas (90%), rest ter beurze
Sleutelfiguren Walter Peeraer (CEO)
Hoofdkantoor Brussel
Werknemers circa 1.150 (2013)
Producten Gastransport
Sector Nutsbedrijf
Industrie Energie
Omzet € 935 miljoen (2013)
Winst € 181 miljoen (2013)
Marktkapitalisatie € 1,6 miljard (maart 2010)
Website Fluxys.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Fluxys is een private, beursgenoteerde onderneming, die als een afzonderlijke firma ontstond nadat de gastransportactiveiten van de firma Distrigas werden afgesplitst. Dit gebeurde conform de Europese richtlijnen omtrent de liberalizering van de energiemarkt.

De tegenhanger inzake elektriciteitstransport is Elia.

Kernactiviteiten[bewerken]

Distrigas werd in 1929 opgericht door Imperial Continental Gas Association. Vanaf 2001 beperkt Distrigas zich tot de aardgashandel en gingen de gastransport activiteiten verder onder de naam Fluxys.

De kernactiviteiten van Fluxys betreffen:

  • het transport van grote volumes aardgas naar grote industriële afnemers, elektriciteitscentrales die op gas werken, en naar de distributienetten;
  • de transit van zulke grote volumes aardgas.

Daartoe beschikt de onderneming in België over een netwerk van 3.800 km ondergrondse pijpleidingen, transport verbindingen van en naar Frankrijk, Nederland en Duitsland, over een methaanterminal in de haven van Zeebrugge en over opslagcapaciteiten in Zeebrugge/Dudzele en in Loenhout (Wuustwezel). Jaarlijks transporteert Fluxys circa 17,5 miljard m3 aardgas voor verbruik in België.

Bij de methaanterminal van Fluxys in Zeebrugge worden lng-schepen gelost en het vloeibare aardgas opgeslagen in grote tanks alvorens het wordt hervergast en naar de eindklanten wordt getransporteerd. De terminal is sinds 1987 in gebruik. De overslagcapaciteit van de terminal bedraagt 9 miljard kubieke meter aardgas per jaar[1]. In 2009 werden bij de terminal 78 schepen gelost en deze voerden 4,8 miljoen ton lng aan, wat overeenkomt met 6,3 miljard m3 aardgas. In april 2014 tekenden Yamal LNG en Fluxys LNG een contract van 20 jaar voor de overslag van maximaal 8 miljoen ton LNG per jaar in de haven van Zeebrugge.[2] Yamal LNG zal tijdens de arctische zomer het vloeibare aardgas via de Noordelijk Zeeroute naar de markten in Azië en de Stille Oceaan brengen met ijsbreker/LNG-schepen van het type ARC7.[2] In de winter daarentegen zullen deze schepen naar Zeebrugge varen, waar Fluxys het gas zal overslaan naar conventionele LNG-schepen. Die zullen dan de reis verder zetten en via het Suezkanaal het LNG leveren op de markten in Azië en de Stille Oceaan. Om de overslagdiensten aan te bieden, moeten een vijfde opslagtank en bijkomende procesinstallaties worden gebouwd.[2]

Fluxys bezit eveneens een meerderheidsparticipatie van 90% in Huberator, de korte-termijnmarkt (spotmarkt) voor aardgas in Zeebrugge. Het was de eerste in zijn soort op het Europese vasteland, en telde 76 aangesloten leden per ultimo 2009.

Verder heeft Fluxys nog belangen in twee gaspijpleidingen naar het Verenigd Koninkrijk, namelijk: een belang van 10% in Interconnector UK, gelegen tussen Zeebrugge en Bacton, en een 20% belang in de BBL company. Dit laatste bedrijf heeft een pijplijn liggen van Balgzand bij Den Helder in Nederland ook naar Bacton.

In januari 2012 maakten Fluxys en het Italiaanse gasmaatschappij Snam een verregaand samenwerkingsverband bekend. De twee bedrijven willen nieuwe kansen benutten in de gasmarkt, waaronder de vervoers-, opslag- en lng-activiteiten. Ze willen ook een bijdrage leveren aan een betere integratie van hun infrastructuur hetgeen een betere koppeling impliceert van de Noord- en de Zuid-Europese aardgasnetwerken.[3] Medio 2013 nam Fluxys een aandelenbelang van 16% in de Trans Adriatic Pipeline (TAP), dat aardgas vanuit Azerbeidzjan naar Europa zal vervoeren via Turkije, Griekenland en Italië. In september 2014 breidde Fluxys het belang met 3% uit tot 19%.[4]

Regulering van Fluxys[bewerken]

Bij de wet geregeld, is Fluxys een monopolist; zij beheert als enige het Belgische gasnet. Voor de vaststelling van de tarieven, heeft de overheid de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, als toezichthouder aangewezen.

Grote projecten[bewerken]

  • In januari 2010 startte Fluxys met het VTN 2-project. Dit project behelst de aanleg van een tweede pijplijn langs de bestaande VTN 1-leiding (Zeebrugge/Zelzate-Eynatten) tussen Eynatten en Opwijk. De leiding heeft een lengte van 170 kilometer en betreft een investering van 300 miljoen euro;
  • Fluxys wil de aardgastransportcapaciteit tussen België en Frankrijk aanzienlijk verhogen. Dit project bevat de aanleg van een nieuwe 125 kilometer lange leiding tussen het compressiestation in Winksele en de Belgisch-Franse grens. Eind 2013 zal de leiding in gebruik worden na een investeringsuitgave van circa 700 miljoen euro;
  • Sinds 2007 overleggen Fluxys en klanten over een mogelijke uitbreiding van de capaciteit van de lng-terminal te Zeebrugge.[5] Op dezelfde terminal wordt sinds 2011 gewerkt aan een tweede aanlegsteiger. Hier kunnen schepen aanmeren met een capaciteit tot 217.000 m3 lng. Het geheel wordt in 2014 opgeleverd.

Aandeelhouders[bewerken]

De belangrijkste aandeelhouders waren Publigas (51,5% van de aandelen) en Electrabel (onderdeel van GDF Suez, 38%). De Belgische Staat (vertegenwoordigd door het Ministerie van Financiën) heeft één bijzonder aandeel. Circa 10% van de aandelen staan ter beurze genoteerd. In 2010 verkocht GDF Suez haar belang in Fluxys aan Publigas, deze laatste kreeg een belang van bijna 90% in Fluxys. Verder werd overeengekomen dat Fluxys de aandelenbelangen van GDF Suez zou overnemen in Fluxys LNG en de Interconnector UK.

Groot ongeval in 2004[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Gasexplosie Gellingen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 30 juli 2004 kwam het bedrijf in het nieuws door een zware gasexplosie met 24 doden tot gevolg in het plaatsje Gellingen, gemeente Aat. Tijdens bouwwerkzaamheden was een ondergrondse pijpleiding van Fluxys beschadigd geraakt. Op 28 juli 2005 schonk Fluxys een miljoen euro aan de vzw "Solidarité Ghislenghien" (Solidariteit Gellingen).

Externe links[bewerken]