Flying Blue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Flying Blue is het frequentflyerprogramma van KLM en Air France. Toen KLM en Air France in 2005 fuseerden werden op 6 juni 2005 hun frequentflyerprogramma's (Fréquence Plus en Flying Dutchman) samengevoegd tot het nieuwe spaarprogramma. De meeste maatschappijen binnen de Air France-KLM-familie volgden meteen. Zo ook Kenya Airways waarin KLM grootaandeelhouder is. Op 15 juni 2007 werd Air Europa aan het programma toegevoegd. Later zijn hier Aircalin en Tarom aan toegevoegd.

Het programma heeft in Nederland meer dan 2 miljoen leden.[1]

Naarmate men meer vliegt kan men binnen het programma een hogere status krijgen. Het begint met Flying Blue Explorer, daarna Silver, daarna Gold en als laatst Platinum. Zie ook onder het kopje Structuur.

Luchtvaartpartners van Flying Blue[bewerken | brontekst bewerken]

SkyTeam leden[bewerken | brontekst bewerken]

[2]

Luchtvaartmaatschappij Frequentflyerprogramma Miles sparen Miles besteden Miles converteren
Vlag van Frankrijk Air France Flying Blue x x
Vlag van Nederland KLM Flying Blue x x
Vlag van Rusland Aeroflot Aeroflot Bonus x x
Vlag van Argentinië Aerolineas Argentinas Aerolineas Plus x x
Vlag van Mexico Aeroméxico Club Premier x x
Vlag van Spanje Air Europa Suma x x
Vlag van Italië Alitalia MilleMiglia x x
Vlag van Taiwan China Airlines Dynasty Flyer x x
Vlag van China China Eastern Airlines Eastern Miles x x
Vlag van Tsjechië Czech Airlines OK Plus x x
Vlag van de Verenigde Staten Delta Air Lines SkyMiles x x
Vlag van Kenia Kenya Airways Flying Blue x x
Vlag van Zuid-Korea Korean Air SKYPASS x x
Vlag van Libanon MEA Airlines Cedar Miles x x
Vlag van Saoedi-Arabië Saudia Al-Fursan x x
Vlag van Vietnam Vietnam Airlines Lotusmiles x x
Vlag van China Xiamen Airlines Egret Miles x x

Overige luchtvaartpartners[bewerken | brontekst bewerken]

Luchtvaartmaatschappij Frequentflyerprogramma Miles sparen Miles besteden Miles converteren
Vlag van Frankrijk Aircalin Flying Blue x x
Vlag van Frankrijk Air Corsica Flying Blue x x
Vlag van Mauritius Air Maurituis Kestrelflyer x x
Vlag van Thailand Bangkok Airways Flyer Bonus x
Vlag van Frankrijk ChalAir Aviation x x
Vlag van Panama Copa Airlines (lid Star Alliance) Connect Miles x x
Vlag van Brazilië Gol Transportes Aéreos Smiles x x
Vlag van Japan Japan Airlines (lid oneworld) JAL Mileage Bank x x
Vlag van Maleisië Malaysia Airlines Enrich x x
Vlag van Australië Qantas (lid oneworld) Qantas Frequent Flyer x x
Vlag van Angola TAAG Angola Airlines Umbi Umbi x
Vlag van Nederland Transavia Flying Blue x x
Vlag van Frankrijk Twin Jet Flying Blue x x
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Virgin Atlantic Flying Club x x
Vlag van Canada WestJet WestJet Rewards x x

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Leden van het Flying Blue programma konden tot 1 april 2018 "level miles" en "award miles" verdienen. Na deze datum verdienen leden zogenaamde 'Experience Points'.[3]

Level en award miles[bewerken | brontekst bewerken]

Flying Blue kent vier levels – Explorer (Basis level), Silver (SkyTeam Elite level), Gold (SkyTeam Elite Plus) en Platinum (SkyTeam Elite Plus level). Experience Points worden verdiend door het nemen van een vlucht met een AF- of KL-code (dit is inclusief codeshares die niet door SkyTeam-leden worden uitgevoerd, hoewel voor het krijgen van deze miles vaak schriftelijk gereclameerd moet worden) of vluchten uitgevoerd door een lid van Skyteam onder de code van welk Skyteam-lid dan ook, of vluchten uitgevoerd door Kenya Airways.

Voor het toekennen van Experience Points wordt gekeken naar de reisklasse en de afstand van de bestemming. Dit is opgedeeld in verschillende regio's waarbij men met een business of first class ticket meer krijgt dan een passagier in economy klasse.[4]

Award miles kunnen worden verdiend bij het maken van een vlucht en bij verschillende partners zoals hotels, autoverhuurbedrijven, creditcards etc. Met de Flying Blue American Express creditcards worden award miles gespaard.[5]

Award miles kunnen worden gebruikt voor "gratis" vluchten (alleen de brandstoftoeslagen en belastingen moeten worden betaald), kortingen, upgrades, geschenken en donaties. Award miles voor vluchten van AF, KLM, SkyTeam partners en Kenya Airways kunnen eventueel worden verhoogd met een status-afhankelijke bonus van 50% (Silver), 75% (Gold), of 100% (Platinum) voor de elite leden. Vluchten van niet-SkyTeam luchtvaart partners (met uitzondering van Kenya Airways) geven alleen award miles, maar geven geen recht op de elite bonus. Gedetailleerde regels inzake het verdienen van de miles variëren per partner. Award miles kunnen ook worden verdiend door het gebruiken van de diensten van de andere partners van Flying Blue zoals autoverhuur, hotelboekingen en voor de taxfree aankopen aan boord.

Elite voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

Elk level boven Explorer geeft een toenemende hoeveelheid voordelen: voorrang bij het instappen (aparte incheckbalies) en extra bagage toegestaan voor Silver-level-leden; toegang tot de lounges voor Gold- en Platinum-level-leden;

De toegang tot lounges wordt aangeboden wanneer men op dezelfde dag met Skyteam vliegt of wanneer men op dezelfde dag een internationale vlucht heeft met een SkyTeam partner (alleen Gold en Platinum). Gold en Platinum-leden mogen een gast meenemen in de lounge, mits deze met dezelfde vlucht gaat. Bij sommige lounges die gecontracteerd zijn door Skyteam-partners kunnen andere regels gelden.

Wijzigingen per 1 april 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 april 2018 wordt er voor de bepaling van de niveaus gewerkt met Experience points[3]. Het aantal te verdienen punten hangt af van de reisafstand en reisklasse. Dit maakt het aantal punten minder afhankelijk van de boekingsklasse, aangeduid met letters, maar meer van de klasse waarvoor betaald wordt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]