Flying Blue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Flying Blue is het frequentflyerprogramma van KLM en Air France. Toen KLM en Air France in 2005 fuseerden werden op 6 juni 2005 hun frequentflyerprogramma's (Fréquence Plus en Flying Dutchman) ook samengevoegd tot het nieuwe spaarprogramma. De meeste maatschappijen binnen de Air France-KLM-familie volgden meteen. Zo ook Kenya Airways waarin KLM grootaandeelhouder is. Op 15 juni 2007 werd Air Europa aan het programma toegevoegd. Later zijn hier nog Aircalin en Tarom aan toegevoegd.

Met elke maand meer dan 123.000 nieuwe leden[1] heeft Flying Blue nu ongeveer 17 miljoen leden en is daarmee een van Europa's grootste frequentflyerprogramma's.[2]

Naarmate men meer vliegt kan men binnen het programma ook hogerop komen. Het begint met Flying Blue Ivory, daarna Silver, daarna Gold en als laatst Platinum. Zie ook onder het kopje Structuur .

Luchtvaartpartners van Flying Blue[bewerken]

SkyTeam leden[bewerken]

Luchtvaartmaatschappij Frequentflyerprogramma Miles sparen Miles besteden Miles converteren
Vlag van Frankrijk Air France Flying Blue x x
Vlag van Nederland KLM Flying Blue x x
Vlag van Rusland Aeroflot Aeroflot Bonus x x
Vlag van Mexico Aeroméxico Club Premier x x
Vlag van Spanje Air Europa Suma x x
Vlag van Italië Alitalia MilleMiglia x x
Vlag van China China Southern Airlines Sky Pearl Club x x
Vlag van Taiwan China Airlines Dynasty Flyer x x
Vlag van China China Eastern Airlines Eastern Miles x x
Vlag van Tsjechië Czech Airlines OK Plus x x
Vlag van Verenigde Staten Delta Air Lines SkyMiles x x
Vlag van Kenia Kenya Airways Flying Blue x x
Vlag van Zuid-Korea Korean Air SKYPASS x x
Vlag van Saoedi-Arabië Saudia Al-Fursan x x

Overige luchtvaartpartners[bewerken]

Luchtvaartmaatschappij Frequentflyerprogramma Miles sparen Miles besteden Miles converteren
Vlag van Frankrijk Aircalin Flying Blue x x
Vlag van Frankrijk Airlinair Flying Blue x x
Vlag van Verenigde Staten Alaska Airlines Mileage Plan x x
Vlag van Colombia Avianca AviancaPlus x x
Vlag van Thailand Bangkok Airways Flyer Bonus x
Vlag van Frankrijk CCM Airlines Flying Blue x x
Vlag van Zuid-Afrika Comair Limited (geaffilieerd lid oneworld) Executive Club x x
Vlag van Panama Copa Airlines OnePass x x
Vlag van Zwitserland Flybaboo Flying Blue x x
Vlag van Brazilië Gol Transportes Aéreos Smiles x x
Vlag van Japan Japan Airlines (lid oneworld) JAL Mileage Bank x x
Vlag van India Jet Airways JetPrivilege x x
Vlag van India Kingfisher Airlines (toekomstig lid oneworld) King Club x x
Vlag van Maleisië Malaysia Airlines Enrich x x
Vlag van Australië Qantas (lid oneworld) Qantas Frequent Flyer x
Vlag van Angola TAAG Angola Airlines x x
Vlag van Nederland transavia Flying Blue x x
Vlag van Frankrijk Twin Jet Flying Blue x x
Vlag van Oekraïne Ukraine International Airlines Panorama Club x x

Structuur[bewerken]

Leden van het Flying Blue programma kunnen tot 1 april 2018 "level miles" en "award miles" verdienen. Na deze datum verdienen leden zogenaamde Experience points [3]

Level en award miles[bewerken]

Flying Blue kent vier levels – Ivory (Basis level), Silver (SkyTeam Elite level), Gold (SkyTeam Elite Plus, in de VS en Mexico: Skyteam Elite) en Platinum (SkyTeam Elite Plus level). Level miles worden verdiend door het nemen van een vlucht met een AF- of KL-code (dit is inclusief codeshares die niet door SkyTeam-leden worden uitgevoerd, hoewel voor het krijgen van deze miles vaak schriftelijk gereclameerd moet worden) of vluchten uitgevoerd door een lid van Skyteam onder de code van welk Skyteam-lid dan ook, of vluchten uitgevoerd door Kenya Airways.

Elke gevlogen mijl met KL en AF is een level mile en een award mile (minimum 750 voor internationale vluchten en 500 voor nationale vluchten). Internationale lange-afstandsvluchten in de laagste tariefklasse (klasse L bij AF, klasse N en V bij KLM, klasse V bij Kenya Airways en NWA).[bron?] Enkele Franse nationale tariefklassen bij AF (waaronder N) leveren helemaal geen miles op. Reizigers in Business of First Class krijgen een bonus. Voor de luchtvaartpartners variëren de te verdienen miles (onder andere afhankelijk van de tariefklasse).

Award miles kunnen worden verdiend bij verschillende partners zoals hotels, autoverhuurbedrijven, creditcards etc. Met de Flying Blue American Express creditcards worden award miles gespaard. Met de Gold en Platinum varianten worden ook level miles gespaard met aankopen bij KLM en Air France.

Award miles kunnen worden gebruikt voor "gratis" vluchten (alleen de brandstoftoeslagen en belastingen moeten worden betaald), kortingen, upgrades, geschenken en donaties. Award miles voor vluchten van AF, KLM, SkyTeam partners en Kenya Airways komen overeen met het verdiende aantal level miles, verhoogd met een status-afhankelijke bonus van 50% (Silver), 75% (Gold), of 100% (Platinum) voor de elite leden. Vluchten van niet-SkyTeam luchtvaart partners (met uitzondering van Kenya Airways) geven alleen award miles, maar geven geen recht op de elite bonus. Gedetailleerde regels inzake het verdienen van de miles variëren per partner. Award miles kunnen ook worden verdiend door het gebruiken van de diensten van de andere partners van Flying Blue zoals autoverhuur, hotelboekingen en voor de taxfree aankopen aan boord.

Elite voordelen[bewerken]

Elk level boven Ivory geeft een toenemende hoeveelheid voordelen: voorrang bij het instappen (aparte incheckbalies) en extra bagage toegestaan voor Silver-level-leden; toegang tot de lounges voor Gold- en Platinum-level-leden; Silver-level-leden en Gold-level-leden uit de VS hebben de Elite status bij de andere Skyteam-leden; de overige Gold-level-leden en Platinum-level-leden hebben de Elite-Plus status.

Lounge toegang wordt aangeboden voor wat betreft de Air France en KLM lounges wanneer men op dezelfde dag met Skyteam vliegt; voor wat betreft de Northwest WorldClubs wanneer men op dezelfde dag met een NW vlucht gaat; voor wat betreft de overige SkyTeam partner lounges wanneer met op dezelfde dag een internationale vlucht heeft met een SkyTeam partner (alleen Gold en Platinum). Gold en Platinum leden mogen een gast meenemen in de lounge, mits deze met dezelfde vlucht gaat. Bij sommige lounges die gecontracteerd zijn door Skyteam-partners kunnen andere regels gelden.

Elite-leden van Flying Blue hebben ook recht op bevestigde upgrades op nationale vluchten met NW in de VS en Canada.

Wijzigingen per 1 april 2018[bewerken]

Op 1 april 2018 wordt er voor de bepaling van de niveaus gewerkt met Experience points[4]. Het aantal te verdienen punten hangt af van de reisafstand en reisklasse. Dit maakt het aantal punten minder afhankelijk van de boekingsklasse, aangeduid met letters, maar meer van de klasse waarvoor betaald wordt.

Wijzigingen per 1 april 2009[bewerken]

Per 1 april 2009 heeft Flying Blue de geldigheid van Award Miles aangepast. In de oude situatie bleven miles geldig wanneer minimaal 1x in 36 maanden een vlucht werd gemaakt, anders vervielen de miles na deze periode. Voor Ivory-leden werd deze regel gewijzigd in een periode van 20 maanden. Als gevolg hiervan zijn bij veel leden per 1 mei 2009 miles vervallen. Deze miles werden geheractiveerd wanneer men besloot vóór 1 september 2009 een vlucht te maken waarmee Flying Blue miles worden verdiend.

Daarnaast werden voor veel tariefklassen het aantal te verdienen miles verlaagd, vaak gehalveerd, terwijl het aantal benodigde miles voor een ticket of upgrade juist werden verhoogd. Dat hiertegen veel weerstand was, blijkt uit diverse acties en reacties. Er is bijvoorbeeld een petitie gestart [5], en ook de pers heeft hierover geschreven.[6]

Externe link[bewerken]